2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Felavatták a pesterzsébeti Makovecz-templomot

A mester kezdte, tanítványa befejezte.

Felszentelték Pesterzsébet-Szabótelepen az Összetartozás református templomot, melynek alapkövét 2018. szeptember 23-án tették le, az építkezést 2019-ben kezdték el. A XX. kerületi épület az első budapesti templom, amely Makovecz Imre elképzelései alapján készült, a tervek részleteit a világhírű építész tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki. A templomhoz gyülekezeti ház és parókia is tartozik. Hálaadó istentiszteletet tartottak szeptember 26-án a pesterzsébeti Szabótelepi Református Egyházközség új templomában. A templomszentelőn Balog Zoltán püspök igehirdetése után Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a gyülekezetet. Ahogy elhangzott, a templom neve a nemzeti egységet és összetartozást fejezi ki. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár, aki gyűjtést szervezett a templomépítésre, elmondta, sok ezer ember adományozott függetlenül felekezeti hovatartozásuktól országszerte és a határokon túl is.

A 20. kerületi Mátyás király téren felépült templom terveinek vázlatát Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész készítette, a terveket tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki.

Makovecz Imre első fővárosi templomának alapkövét alapkövét 2018. szeptember 23-án tették le,

az építkezést 2019-ben kezdték el. A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését. 2011-ben született döntés arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze. Az új templom főként kormányzati támogatással, részben közadakozásból és kerületi támogatással épült fel. Az épületegyütteshez gyülekezeti ház és parókia is tartozik.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató