2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Felmérés: Stabilan veri a Fidesz az ellenzéket, 53 százalékon áll a tábor

A Nézőpont Intézet szerint a részvételüket biztosra ígérő szavazók pártpreferenciája alapján most vasárnap a Fidesz 53 százalékot szerezne.

A baloldal előválasztása és a jobboldal aláírásgyűjtése azonos hatással járt: szeptember hónapban csak a hibahatáron belül változott a két politikai tábor közötti különbség. Gyurcsány Ferenc elrettentő erejét mutatja, hogy a minimális elmozdulás a Fidesznek kedvezett – olvasható a Nézőpont Intézet honlapján.

Az előválasztás egy mozgósító kampány

A portálon azt írják: a baloldali pártok egyesülési folyamatának fontos állomása az előválasztási küzdelem, amely nem látszólag a jelöltek személyének kiválasztásáról szól elsősorban,

valójában egy átfogó mozgósító kampány a baloldal, s különösen annak egyesülése mellett.

A nagyjából 700 ezerre tehető résztvevői létszám a baloldali szavazótábornak alig több mint a negyede, az ő mozgósításuk azonban fontos az ellenzék megszervezése szempontjából. Ugyanakkor a Fidesz sem maradt tétlen és hasonló mozgósító kampánnyal válaszolt az előválasztásra.

Sőt a kormánypárt Gyurcsány és Karácsony személyét középpontba állító petíciója még jobban is teljesített,

könnyebb volt a résztvevőket megnyerni vele.

53 százalékot szerezne most a Fidesz

A két mozgósító kampány összességében hatásában kiegyenlítette egymást, mindkét szavazótábor elszántabbá vált, de a két szavazótábor közötti versenyhelyzet nem változott. A részvételüket biztosra ígérő szavazók pártpreferenciája alapján most vasárnap a Fidesz 53, az egyesült baloldal a szavazatok 45 százalékát szerezné meg.

Mindez a mostani kormánypárt további kényelmes kormányzását tenné lehetővé, mintegy 120 mandátum többséggel. A két politikai tábor között ugyan azonosítható 7 százaléknyi egyéb pártra szavazó, de ők nem rendelkeznek világos preferenciával, konkrét pártnevet csak kevesebb mint harmaduk (2 százalék) jelölt meg preferenciájaként, amely a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt aktuális gyengeségét is mutatja.

A baloldal számára Gyurcsány továbbra is megosztó

A Fidesz előnye július óta növekszik, de két hónap alatt is csak hibahatáron belül. Összességében mégis elmondható, hogy

a Gyurcsány Ferenc személyét középpontba állító kormánypárti kampány politikailag működik,

a Fidesz-tábort egyben tartja és enyhén növeli, a baloldal számára pedig a volt kormányfő továbbra is megosztó kérdés maradt. A Nézőpont Intézet korábbi számai mutatták, hogy a kormánykritikusok harmada is a volt kormányfő távozását kívánja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató