2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megint leállt az előválasztás: nem tudják leszámolni a szavazatokat!

Variálnak a kommunisták.

Ma nem lesz meg a miniszterelnök-jelölti eredmény - írja a "független" HVG.


 
Lassabban halad a vártnál a számlálás - írták ki az Előválasztás hivatalos Facebook-oldalán.

Ma reggel 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása, ami a vártnál lassabban halad. Olyannyira nagy a csúszás, hogy

a fentiek miatt kimondható, hogy ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye. Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB kellően pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt.

A lassúság oka az, hogy az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítik.

A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba.

A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e. Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe.

Jelenleg az 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók. A folyamat különösen a budapesti számlálási helyszínen halad lassan, ahol összesen harminc választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani - írták a posztban.

Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani - írja a HVG.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató