2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

15 ezren tüntettek a járványügyi szabályok ellen Bukarestben

Csak százan lehettek volna, de nem oszlatott a rendőrség a szélsőjobb demonstrációján. Estig nem érkezett hír attrocitásokról.

Tüntetést rendezett Bukarestben több nacionalista szervezet, köztük a parlamenti képviseletet szerzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az úzvölgyi temetőben történt után elhíresült Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület. A tüntetésen a Florin Citu vezette román kormány és a kabinet járványügyi intézkedései ellen demonstráltak.

A délután folyamán két helyszínen több ezren gyűltek össze, megbénítva a forgalmat a belvárosban. Néhány óra múlva mind a kormány székháza elé vonultak, ahol a román média becslése szerint estére mintegy 15 ezren gyűltek össze.

Mihai Tarnaveanu, a Nemzet Útja egyesület elnöke szerint az idegen elnyomás elleni tüntetésről van szó, a Covid-útlevél bevezetése és az oltás felvételének kikényszerítését célzó hatósági nyomás és megaláztatás miatt tiltakoznak. Claudiu Tarziu szenátor, az AUR társelnöke a demonstrációról tudósító újságírók előtt kijelentette: a Citu-kabinetet le kell váltani, véget kell vetni a megkülönböztető, a románokat egymás ellen és a „nemzeti egyház” ellen uszító politikának. A járványügyi intézkedések ellen emelt szót George Simion parlamenti képviselő, az AUR másik társelnöke is. Simion ellena tüntetés előtt bűnvádi feljelentést tett Alexandru Muraru, a román kormány antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja. Ennek oka, hogy a miniszterelnököt Hitler-bajusszal ábrázoló képpel hirdette Facebookon az eseményt.

A csendőrség nagy erőkkel vonult ki, de nem próbálta feloszlatni a demonstrációt. Az esti órákig komolyabb incidensről nem érkezett jelentés. A Romániában hatályos járványügyi rendelkezések szerint tüntetéseket legfeljebb száz résztvevővel szabadna szervezni, a megmozdulásokon pedig kizárólag olyanok vehetnének részt, akik kaptak oltást, vagy átestek a koronavíruson.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató