2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Karácsony: Nem lépek vissza, én tudom csak leváltani Orbán Viktort

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-LMP-MSZP miniszterelnök-jelöltje a budapesti Európa Hajón értékeli az előválasztás első fordulójának eredményeit, illetve korábbi posztja szerint arról is beszélni fog, hogy mit kell tenni a kormányváltáshoz. Mint ismert, Karácsony Gergely az első fordulóban a második helyre futott be Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje mögött, megelőzve Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltjét. Annyi már biztos, hogy Karácsony és Márki-Zay miniszterelnök- és miniszterelnökhelyettes-jelölt felállásban indulnak a második fordulóban, de hogy melyik pozíciót ki kapja, még nem dőlt el.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet ováció fogadta, elmondta: elmondhatatlanul boldog, hogy az összefogás és az előválasztás összejött. Az ellenzék képes volt több száz településre elvinni a változás ügyét, ezrek számolták a szavazatokat,

az előválasztás a lavina első hógolyója, ami elsöpri a rendszert. 

Karácsony nem csak egy rendszert akar leváltani, az emberekről kell szólnia a változásnak, vissza akarja adni a politikát nekik. Szerinte bölcsesség rajzolódott ki az előválasztás eredményeiből: a hat pártnak együtt kell kormányoznia, a szövetségeknek nagyjából ugyanannyi képviselőjük lehet és a Momentum nélkül sem lehet kormányozni. Kirostálták azokat a jelölteket, akik bajt hozhattak volna az ellenzék fejére, ezt is a bölcsesség jeleként értékelte Karácsony Gergely.

A demokráciában az emberek gyakran bölcsebbek, mint a politikusaik

– fogalmazott. Úgy látja: kétfajta politika jelölt meg a miniszterelnök-jelöltek esetében. Vannak olyanok, akik büszkén vállalják a folytonosságot a 2010 előtti politikával. Ők nagyjából a szavazók egyharmadát teszik ki. Ő azonban azzal a kétharmaddal élt egyet, akik szerint nem csak az elmúlt 12 évet kell leváltani, hanem ki kell húzni a politikát a múlt megosztó vitáiból. Olyan ellenzéki alternatíva kell, ami megnyugtat választ ad, akik kudarcként ítélik meg a rendszerváltást. Bennük kevesebb a bizalom, őket kell közösen elvinni szavazni Karácsony szerint.

Korábban ugyan becsomagolta mondandóját, most azonban úgy fogalmazott: ő tudja leváltani Orbán Viktort, de ehhez mások is kellenek, de ők nem tudják összetartani a sokszínű ellenzéki tábort, még ha Karácsony tiszteli is őket. Dobrev Klára a legszervezettebb ellenzéki párt jelöltje, „de egy párt jelöltje”. Márki-Zay Pétert egyik párt sem támogatja, sokszor jogosan kritizálta az ellenzéki pártokat is. Karácsony kiemelte: igaza volt Márki-Zaynak akkor is, amikor Karácsony volt az egyetlen olyan jelölt, aki amikor az általa támogatott politikusról le kellett vennie a kezét, megtette.


Karácsony arról is beszélt: újra kell egyesíteni a hazát, ehhez azonban újra kell egyesíteni az ellenzéket. Az ellenzéki oldalon tapasztalható feszültséggel kapcsolatban mindenkit nyugalomra intett, szerinte túl kell lenni ezen a helyzeten.

A DK háza tájáról alacsonyan szállnak a stukkerek felém

– mondta, hozzátéve: olyan alacsonyan, hogy oda nem szeretne lesüllyedni.

Azonban a DK-val kötött szövetségre büszke, azt nem akarja megtagadni. Ha meglesz a kormányváltás, jön a rendszerváltás, Karácsony úgy értékeli, hogy a Fidesz nem is kormányként viselkedik. Az elszámoltatás és az alkotmányosság helyreállítása érdekében ekkor is szövetségre támaszkodna. Úgy látja, az utóbbi időben, mintha ezeken a területekre egymásra licitálnának az ellenzéki szereplők.

Az elszámoltatás olyan, mint a szex, aki sokat beszél róla, gyanús, hogy nincs benne része

– fogalmazott. Ha miniszterelnök lesz, Hadházy Ákost fogja felkérni, hogy koordinálja az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat. Karácsony szerint Hadházy nem szereti az elszámoltatás szótm ő most is inkább csinálja. A jövőben pedig ehhez minden támogatást meg kell adni.

Az alkotmányozást Márki-Zay Péterre, mint miniszterelnök-helyettesre bízná. Közjogi tanácsadó testületet hozna létre Magyarország vezető alkotmányjogászaival az alkotmányos rend helyreállítására, az ő javaslataikkal vinné végig azt a folymaatot, amellyel Magyarország újra alkotmányos demokrácia lett.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató