2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Márki-Zay visszalép, mert retteg Dobrev győzelmétől

Miután vasárnap délben Karácsony Gergely megüzente, hogy nem lép vissza a második fordulóban, pár órával később Márki-Zay Péter is tartott egy Kormányváltó gyűlést. A két miniszterelnök-jelölt elvileg hétfőn kezd egyeztetni arról, hogyan győzzék le Dobrev Klárát és a DK-t. A tárgyalás előtt erődemonstrációként vasárnap délután Márki-Zayék követői megtöltötték a Fővám teret.

Elmondta, hogy abban már megállapodtak Karácsony Gergellyel, hogy együtt mennek tovább a második fordulóra, csak abban nincs még egyetértés, hogy melyiküknek van nagyobb esélyük arra, hogy közös győzelmet arassanak a választáson is. Szerinte neki van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben meggyőzze a bizonytalanokat.

Ugyanakkor Márki-Zay elismerte, hogy Karácsony középen áll a Fidesz és a baloldal között. Amíg az nem valószínű, hogy Márki-Zay szavazói a visszalépése esetén átmennének Dobrev Klárához, Karácsony visszalépése esetén már fennáll ez a veszély. A következő napokban ezeket a szempontokat mérlegelik, felméréseket elemeznek. Márki-Zay azt szeretné tudni, hogy milyen felállásban tudnak nyerni.

„Rajtam nem fog száradni egy Dobrev Klára-győzelem és Orbán Viktor újabb 4 éve.”

A Jobbik vezetőségét hibáztatta, amiért nem álltak be mögé, amivel csendben a DK-t támogatják. Ezért a Jobbik aktív támogatása nélkül túl kockázatosnak tartaná, hogy ha hárman indulnának a második fordulóban.


Márki-Zay kijelentette, hogy ő nem fog hiúsági kérdést csinálni ebből. „Ha ő nem, én félre fogom rántani a kormányt” - mondta. Szerinte államférfiúi kötelessége, hogy ne hagyják Orbán Viktort győzni. Többször elmondta, hogy ezt nem tartja pártmutyinak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató