2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ukrajna szankciókat követel az orosz Gazprommal szemben, miután leállt az országba irányuló gáztranzit

Ukrajna felszólította az Egyesült Államokat és Németországot pénteken, hogy vezessenek be szankciókat az orosz Gazprom ellen, miután leállt a Magyarországba irányuló gáztranzit.

A pénteken életbe lépett, Budapesttel kötött hosszú távú ellátási szerződés feltételei szerint a Gazprom már nem Ukrajnán át szállítja Magyarországra a gázt, hanem Szerbián és Ausztrián keresztül. Ez megfosztja Ukrajnát a tranzitbevételektől, és azt is jelenti, hogy nem tud többé visszafelé áramló gázt importálni Magyarországon keresztül, amit 2015 óta tesz azért, hogy ne kelljen közvetlenül gázt vásárolnia Oroszországból. A Moszkvával fennálló kapcsolatok a Krím 2014-es annektálása óta vannak válságban, és az oroszok támogatják a kelet-ukrajnai szeparatista felkeléseket is – emlékeztet a Mandiner. Jurij Vitrenko, az ukrán Naftogaz vezetője felszólította Washingtont és Németországot, hogy tartsák tiszteletben az Ukrajának tett ígéretet, miszerint a Németországba irányuló Északi Áramlat 2 gázvezeték megnyitása után is keményen fognak bánni Moszkvával.

A Kreml ezt szándékosan teszi. Ez nem is szablyacsörgetés, hanem nyilvánvalóan a gáz fegyverként való használata. Az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozata kimondta, hogy ha a Kreml a gázt használná fegyverként, akkor erre megfelelő választ adnak. Most elvárjuk, hogy szankciókat vezessenek be a Gazprom, azaz az Északi Áramlat 2 üzemeltetőjének 100%-os leányvállalata ellen

– utalt a Berlin és Washington közötti, az Északi Áramlat 2 kapcsán júliusban kötött megállapodásra Vitrenko. A konfliktus kényes időpontban érkezik Oroszország számára, amely most várja, hogy Németország hivatalosan is elfogadja az Északi Áramlat 2-beruházás befejezését. Oroszországot azzal vádolják a Kreml kritikusai, hogy megpróbálja felgyorsítani ezt a jóváhagyási folyamatot azzal, hogy szándékosan nem látja el Európát gázzal egy olyan energiaválság közepette, ahol a gázárak már meg is emelkedtek. Oroszország tagadja a vádakat, Washington és Berlin sem reagált azonnal Vitrenko felhívására. A Kreml megalapozatlannak és átpolitizáltnak minősítette az ukrán kritikát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy Oroszország teljesíti a meglévő földgázszerződésekből eredő összes kötelezettségét.

Vádak érkeztek és fognak is érkezni Oroszország ellen, a többsége ezeknek azonban politikai  vád. A legfontosabb ebben a helyzetben az, hogy következetesen eleget tegyünk kötelezettségeinknek

– mondta Peszkov. A Gazprom nem válaszolt a megjegyzésekre. A Lengyelországot átszelő Jamal-Európa csővezetéken keresztül érkező orosz gázellátás pénteken csaknem 77%-kal csökkent csütörtökhöz képest – mutatták a Gascade hálózatüzemeltető cég adatai. A Gazprom csak a rendelkezésre álló kapacitás harmadát foglalta le októberre. Az orosz cég többször is kijelentette, hogy a meglévő szerződéseknek megfelelően maradéktalanul ellátja gázzal a fogyasztókat, és további szállításokra is sor kerül az Északi Áramlat 2 bevezetése után. A Gazpromnak a volt Szovjetunió államain kívülre irányuló földgázexportja 2021 első kilenc hónapjában 15,3% -kal nőtt éves szinten, ami 145,8 milliárd köbmétert (bcm) jelent – közölte az orosz gáztermelő pénteken. Ukrajna abban reménykedik, hogy az Európai Unió – amelynek nem tagja – beavatkozik, és megfékezi a Gazpromot.

A Gazprom gázútvonalainak monopolizálása, amit most látunk, felveti az Európai Unió gázpiaci működése – a verseny és az átláthatóság – alapelveinek kérdését. Meg kell állítani az egyik szereplő erőfölényének növekedését és a tőkeáttétel nyilvánvaló politikai célokra történő felhasználását az európai gázárak megdöbbentő emelkedésére tekintettel

– mondta Szergej Makogon, az ukrán gázipari vállalat vezetője, amely a gáztranzit-rendszert üzemelteti. Ukrajna ellenzi Oroszország új, Magyarországgal kötött gázszerződését, és tisztán politikai, gazdaságilag ésszerűtlen döntésnek nevezte. Felkérte az EU végrehajtó hatóságát, hogy értékelje, hazánk tiszteletben tartja-e az európai energiajogot. Kijev lobbizik azért is, hogy megpróbálja megakadályozni az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat 2 vezeték beindítását. A gázügylet miatt kialakult vita kétoldalú vitába is torkollott Kijev és Budapest között. Magyarország a belügyeibe való beavatkozással vádolta Ukrajnát, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elutasította Ukrajna kritikáját az új gázmegállapodás miatt.  A miniszterelnök úgy véli, a régi szerződés szerint a magyaroknak jóval magasabb árat kellene fizetniük.

 

(Pestisrácok - Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató