2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak Orbán ellen

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a Hódmezővásárhelyen megtartott sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy együtt készülnek kormányzásra, de még ma nem döntötték el, ki lesz a miniszterelnök-jelölt és ki a miniszterelnök-helyettes-jelölt.

Karácsony azt ígérte, együtt fognak dönteni mindenben, és kezdeményezni fogják az Országos Választási Bizottságnál, hogy a szavazólapon a nevük egymás mellett legyen.

Márki-Zay szerint az a cél, hogy mindegy legyen, ki lesz a kormányfő és ki a helyettese, mert közösen fognak dolgozni. Márki-Zay szerint garantálni fogják, hogy olyan új alkotmány lesz, ami garantálja, hogy soha többé senki diktatúrát ne hozhasson létre.

Márki-Zay azt mondta, a kormányváltás után Hadházy Ákos vezetésével zajlik majd az elszámoltatás és a korrupcióellenesség. Azt mondta, a családtámogatási rendszer megtartásában is megegyeztek, és kiállt a határon túli magyarok mellett is.

Megerősítette, hogy konszenzus nélkül nem lesznek döntések az új kormányban, és napokon belül lezárják a tárgyalássorozatot.

Együtt szeretnének kormányozni 2022 után. Ehhez egyetértési jogot tartanak fenn, azaz csak konszenzusos módon dönthetnek mindenben.

Megállapodtak, hogy közös minimumprogramot hoznak létre, ami nem ellentétes a hat párt által létrehozott közös programról. A következő 24 órában egyeztetnek még a legfontosabb részletekről.

Karácsony bejelentette, hogy egy közjogi egyeztető tanácsot hoznak létre az új alkotmány létrehozására, amely garancia lesz szerintük, hogy ne lehessen egypárti rendszert kialakítani.

„Megértettük, hogy csak együtt tudunk előválasztást és választást nyerni”

– mondta Márki-Zay Péter. Arról beszélt, hogy ők képviselik a Jobbik és a Momentum szavazóit, de ugyanúgy garanciát adnak a DK szavazóinak, hogy lesz elszámoltatás és helyreállítják a sajtószabadságot.


Több fontos pontban megállapodtak a hétfői tárgyaláson – folytatta az MMM miniszterelnök-jelöltje. Ilyen például egy Hadházy Ákos által vezetett elszámoltatási intézményt, amely a 2010 előtti korrupciós ügyeket is feltárná. Megegyeztek abban is, hogy megtartsák a családtámogatási rendszert. A nemzetpolitika is fontos lesz a szövetségüknek. A további megállapodásokat írásban fogják rögzíteni. 

Felmerült az is, hogy skandináv mintára 2+2 évben megosztani a miniszterelnökséget, de Magyarországon erre még nem volt precedens. Abban viszont megállapodtak, hogy konszenzus nélkül nem lesz döntés az új kormányban.

Újságírói kérdésekre nem volt lehetőség a sajtónyilatkozat végén, Karácsony Gergely beszállt az autójába, és Budapestre indult.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató