2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Újabb "integetős" fotó került elő az ózdi jobbikosról

Országszerte indulatokat váltott ki az atv.hu által szeptember 22-én nyilvánosságra hozott kép, melyen a jobbikos Farkas Péter Barnabás látható náci karlendítésre hasonlító kézmozdulattal egy lengyelországi holokauszt múzeum előtt 2018-ból. Farkas, Ózd alpolgármestere az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult Borsod-Abaúj-Zemplén 3. választókerületben.

A fotó nyilvánosságra kerülését követően Farkas az atv.hu-nak elismerte, hogy ő szerepel a 2018-ban készült képen, a náci karlendítést viszont tagadta, azt állítva, hogy

csak integetett. „A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről az integető mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.”


Állítása szerint az integetéssel egy csoportképhez akarta közelebb hívni a delegáció más tagjait, akik egy holokauszt múzeumot is felkerestek.  

A magyarázat megosztotta az ellenzéki pártokat: elsőként a Momentum vonta meg a támogatást Farkastól, később így tett az MSZP is, majd Karácsony Gergely is jelezte, nem fér bele neki az, amit az ózdi jelölt tett, végül az LMP is kihátrált Farkas mögül.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter viszont azt mondta, eszébe sincs megvonni a támogatását, mert szerinte Farkas Péter Barnabás képes legyőzni a Fidesz jelöltjét Ózdon és környékén.

A Jobbik mellett a DK is kitartott Farkas mellett. Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje a 24.hu-nak azt mondta: ő elhiszi Farkas magyarázatát, vagyis hogy csak integetett, és hozzátette: minden jelölt aláírt egy értéknyilatkozatot, ígéretet téve, hogy onnantól kezdve annak szellemében politizál.

Az újabb fotón – ami ugyanazon a helyszínen, Katowicében a holokauszt múzeum előtt készült, mint az eddig ismert kép – egyértelműen karlendítés közben látható Farkas Péter Barnabás.  

A jobbikos politikus végül a Jobbik és a DK támogatásával elindult az előválasztáson, ám 47,93%-os eredményével alulmaradt az MSZP és a Párbeszéd által indított Kiss Sándorral szemben, aki 52,07%-kal győzött.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató