2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Elszálló energiaárak az EU-ban: Orbán Viktor szerint Frans Timmermanst terheli a fő felelősség

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően.

A találkozóról távozva a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság e témáért felelős alelnökét terheli, mert rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet.

Rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek.

Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni
– fogalmazott.

BRÜSSZEL ELHIBÁZTA, ELRONTOTTA, ELBALTÁZTA

A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán osztott meg egy videót „Megvédjük a rezsicsökkentést címmel”, amelyben kifejti, hogy éjjel egy óra után végeztek, és azt is elárulta, hogy a leghevesebb az energiaárakról alakult ki.

A helyzet teljesen nyilvánvaló: Brüsszel elhibázta, elrontotta, elbaltázta, ezért vannak most az égben az energiaárak. Ráadásul egy klímavédelemnek álcázott akcióterv keretében további adókat akar kivetni a gépkocsi-tulajdonosokra és a lakástulajdonosokra

– mondja miniszterelnök a videóban, hozzátéve, hogy a V4-ek ezt elutasítják, közösen előterjesztettek javaslatokat, és a következő menet két hét múlva lesz Brüsszelben. Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem növekedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra.

Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan
– tette hozzá.

TIMMERMANS MIATT AZ EU LAKOSSÁGA EXTRA ÁRAT FIZET

A brdói találkozóról távozva a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság e témáért felelős alelnökét terheli, mert

rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet.

Hangoztatta:

az árak emelkedni fognak minden nap, hacsak ezt az ostoba tervet vissza nem vonják. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer, az ETS működését fel kell függeszteni, és vissza kell térnünk a realitásokhoz – szögezte le.

Megismételte, hogy Magyarországon a háztartások egyelőre nem szenvedik meg az árak növekedését, mert felső határuk van. A vállalatok, különösen a kis- és közepes vállalatok azonban már ma is érzékelik, mert magasabb árakat kell fizetniük.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató