2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Joe Biden teljesen összezavarodott, nem létező egyezményre hivatkozik

Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke kedden tájékoztatta az amerikai sajtót arról, hogy sikerült megállapodnia Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével az úgynevezett Tajvan- egyezmény kölcsönös betartásáról. Az egyetlen probléma az, hogy erről a valóságban nem tudtak megállapodni, mivel ilyen egyezmény nem létezik.

Joe Biden riporterek kérdéseire válaszolva elmondta, hogy Peking nem tud mást tenni, csak betartani a Tajvan-egyezményt, ezt pedig egyértelművé is tette Hszi Csin-ping számára. Biden azt követően kezdett egyeztetni a Kínai Népköztársaság elnökével, miután Kína egyre nagyobb erőket kezdett el mozgósítani az anyaországtól függetlenedni kívánó (csak 15 ország ismeri el a függetlenségüket) Tajvan légvédelmi zónájába.



A BBC News szerint péntek és hétfő között összesen 145 kínai repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi területét, a szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a felek rendkívül közel állnak a háborúhoz.

TAJVAN VÉDELMI MINISZTERE SZERINT A KÍNÁVAL VALÓ KAPCSOLAT AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN 40 ÉVES MÉLYPONTRA SÜLLYEDT;

ahogyan viszont a Newsweek is kiemeli, Biden a Tajvan-egyezmény alatt egy 1979-ben hozott törvényre gondolhatott, amely lehetővé tette az Egyesült Államok számára, hogy nem diplomáciai jellegű kapcsolatot (pl. kereskedés) létesítsen Tajvannal. Azonban az Egyesült Államok sosem ismerte el Tajvant független országként, továbbra is "az egy Kína" politikáját (különbözik az egy Kína-elvtől) folytatják.

Mindez azt jelenti, hogy Tajvan függetlenségével kapcsolatban nem született megállapodás a két ország között. Kína továbbra is azt vallja, hogy Tajvan egy leszakadó provincia, amelyet ha úgy akarják, akár erővel is visszafoglalhatnak. Ebben pedig szerintük semmilyen Amerikával kötött egyezmény nem gátolja őket, hiszen mindez Kína belügye. 

Az Egyesült Államok ezenfelül többször is kijelentette az elmúlt időszakban, hogy továbbra is folytatják az 1979-ben megkezdett politikájukat, tehát nem foglalnak állást a Kína-Tajvan konfliktusban. Anthony Blinken ráadásul mindezt meg is erősítette szeptember 15-én, amikor éppen azért kellett magyarázkodnia a világsajtónak, mert Tajvant országnak nevezte. Akkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok betartja az 1979-es egyezményt.

LEHETSÉGES AZ IS, HOGY BIDEN EGY MÁSIK EGYEZMÉNYRE GONDOLT, MÉGHOZZÁ A KÍNAI-AMERIKAI KÖLCSÖNÖS VÉDELEMRŐL SZÓLÓ EGYEZMÉNYRE, AMELY 1955-BEN LÉPETT HATÁLYBA.

Ennek valóban volt egy olyan pontja, amely megakadályozta Kínát, hogy elfoglalja Tajvant. Az egyezményből viszont bármelyik ország kiléphetett, amennyiben erről egy évvel korábban értesíti a másik felet. Ráadásul éppen az amerikai fél, Jimmy Carter elnök lépett ki belőle 1980. január elsején. A leginkább az valószínűsíthető, hogy Biden az 55-ös és a 79-es egyezmény összegyúrásával alkotott egy nem létezőt.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató