2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kamu Geri úgy lépett előre, hogy visszalépett

A mai sajtótájékoztatón bejelentette a főpolgármester, hogy a továbbiakban Márki-Zay Pétert fogja támogatni.

Bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely főpolgármestere, a Márki-Zay Péterrel 11 órára meghirdetett sajtótájékoztatóján.

Karácsony úgy fogalmazott: jószívvel fejezi be miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra kéri az eddig őt támogató pártokat és szervezeteket, hogy a második fordulóban támogassák Márki-Zay Pétert.

 

Könnyű volt a döntés számomra

– mondta Karácsony Gergely, aki ezt azzal indokolta, hogy amióta ismeri Márki-Zayt, pontosan tudja, hogy egy tisztességes, becsületes, szolgálatra kész ember, aki jobban szereti a hazáját, mint a hatalmat és tudja, hogy “fideszes ellensúlyban” kormányozni azt a közösséget, azt a települést, amelyet a választói akaratából vezetnie kell.

A politika nem uralkodás, hanem szolgálat, mindketten tudjuk, hogyan kell szolgálni azokat is, akik nem velünk értenek egyet. 

– folytatta a főpolgármester.

Karácsonyt állítása szerint nem az vezette a miniszterelnök-jelöltségig és a kampányban, hogy megszerezze a hatalmat, saját magát unortodox jelöltnek titulálta magát, mert felemlegette, hogy a korábban azt mondta, a háta közepére kívánja a jelöltséget. Azt mondta, ez a döntés nem róla vagy a hódmezővásárhelyi kollégájáról szól, hanem arról, hogyan egyesítik újra Magyarországot és újra kell egyesíteni a változást akaró embereket.

Egyben nagyon nehéz is volt ez a döntés. Az előválasztás során nagyjából 170 ezer ember megtisztelt a bizalmával. Csak az őszinteség vezet előre, nehéz a döntés, mert egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel adott esetben még vitáink is vannak, a miniszterelnök-jelölt-jelölti vitában még volt is köztünk érdemi vita például az adórendszer tekintetében. Egy szociáldemokrata és zöld programban hiszek, de ha nem tudjuk legyőzni az Orbán-kormányt, a hajunkra kenhetjük a programokat – mondta Karácsony Gergely, majd azzal folytatta, mérlegelnie kellett, kitart-e a programja mellett vagy meghoz egy döntést, ami reális esélyt ad arra, hogy érvényesüljön a megálmodott céljuk. Kijelentette, alig várja azokat a vitákat, melyek majd egy esetleges győzelem után arról fog szólni, milyen a legtökéletesebb adó- vagy oktatáspolitika.

Úgy fogalmazott, hogy csütörtökön 11 óra magasságában határozta el, hogy ha nem lép vissza és nem hozza meg ezt a döntést, akkor Orbán marad és az ellenzéki politikusok közt lévő viták jelentősége elszáll a levegőben. Arra kérte a szavazóit, hogy akik eddig benne bíztak, azok a jövőben ugyanannyira bízzanak Márki-Zay Péterben is. Visszalépését súlyod áldozatnak nevezte és elmondta, Magyarország olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi.

Mindketten száz százalékban biztosak vagyunk az ellenzéki egység megőrzése mellett. Tiszteljük a riválisainkat és ellenfeleinket, mert ők egyben a szövetségeseink is. Nagyon sokra tartjuk Dobrev Klárát is és ha meg tudná nyerni ezt a választást, majd 2022-ben Orbán Viktorral szemben is és tudna hozni olyan változást, amelyben közösen hiszünk, akkor talán nem kellett volna ezt az áldozatot meghozni – mondta a főpolgármester és kijelentette, hisz abban, hogy Márki-Zay tudja egyesíteni az ellenzéket, ezért is támogatja.

Frissítjük!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató