2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Márki-Zay: Halálcsillag, sugárnyaláb, létrás osztrák öregúr és a tuniszi zöldséges - Videó

Márki-Zay Péter az arab tavasszal példálózott, és reméli, hogy Orbán Viktor „nézi a történelmet”.

„Magyarországnak nem tőről metszett politikusokra van szüksége, Magyarországnak államférfiakra és államnőkre van szüksége” – ezekkel a szavakkal adta át a stafétát a visszalépését éppencsak bejelentő Karácsony Gergely Márki-Zay Péternek péntek délelőtt a Kossuth téri sajtótájékoztatón.

Megnéztük a hódmezővásárhelyi polgármester szónoklatát: államférfiúi retorikát nem, zavaros fejtegetéseket és hasonlatokat annál többet találtunk.

„Arról van szó, hogy szabadok leszünk-e?

Lesz-e Magyarország? Európai lesz-e Magyarország?

– adta meg a jövő évi választás tétjét Márki-Zay rögtön a szónoklata elején.

„Én mindig bíztam Karácsony Gergelyben. Sok áruló van az ellenzéki pártokban, az ellenzéki politikusok között, de Karácsony Gergelyt soha nem tartottam annak” – mondta a még Telex által is a szövetségeseit rendszeresen hátba szúró politikusnak jellemzett Karácsonyól a hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay nem sokkal később megdicsérte, megtapsoltatta Dobrev Klárát is, aki „mindannyiuknak nagy büszkeséget okozott azzal, hogy abban a társadalomban oly sokszor megkérdőjelezték azt, hogy egy nő lehet-e sikeres politikus”,  bebizonyította, hogy igen.

„Ki vagyok én?” – tért rá saját magára Márki Zay, aki

felidézte a 2018-as hódmezővásárhelyi kampányt.

„Az akkor 8 éves kicsi fiam, Palika, amikor megkérdezte, hogy miért veszek ebben részt, azt mondtam neki, hogy ez olyan, mintha van egy osztály, ahol van egy nagy gyerek, aki terrorizálja a többieket, elveszi az uzsonnájukat. A kicsi gyerekek félnek: mert  ha bármelyik feláll, a nagy gyerek pofon csapja, megüti, kicsúfolja, megalázza” – mondta Márki-Zay, aki úgy magyarázta annak idején a kisfiának, hogy ő most kiáll a nagy gyerek ellen, és lehet hogy elbukik, de az is benne van, hogy a többiek mellé állnak, és nyer.

A hasonlatot úgy folytatta, hogy bár Hódmezővásárhelyen megtörtént a csoda 2018-ban, de ő már akkor úgy érezte, ez nem elég. Márki-Zay ezután a pártokat hibáztatta a 2018-as Fidesz-kétharmad miatt, és innentől jött a zavaros fejtegetés.

„ A Halálcsillaghoz – amit Orbán Viktor épít, és amivel a teljes társadalmat le tudja igázni, az  összes ellenzéki felszólalást egy sugárnyalábbal le tud gyilkolni – akkor még három elem hiányzott: akkor még szabadok és függetlenek voltak az önkormányzatok, a bíróságok, és a sajtó jelentős része” – elemezte a helyzetet Márki-Zay.

„Nézzék meg, Orbán Viktor hogyan számolta fel 2018 óta lépésről lépésre minden szabadságunkat, az önkormányzatokat, a bíróságokat, és a sajtót” – folytatta Márki-Zay, hozzátéve: „nem csak arról van szó, hogy ez az ország egyre inkább illiberális, hogy már nem is demokrácia, hanem Magyarországon halt meg volna a legtöbb ember a járványban, ha ennek a kormánynak nem a lopás lett volna a legfontosabb” – emlegette fel a toposzként használt és kiforgatott halálozási statisztikákat Márki-Zay.

Márki-Zay ezután kifejezte félelmeit: először attól, hogy a Fidesz „leszavaztatja a híveit” Dobrev Klárára, majd attól, hogy mit fog kapni a jobboldali sajtótól a következő fél évben. Felidézett egy nem kevésbé zavaros történetet, miszerint 2018 januárjában megkereste őt egy barátja, hogy el fogja őt is gázolni létrával „egy idős osztrák úriember”.

Innen jutottunk el 2011-hez és Tuniszhoz. Az arab tavaszt kirobbantó

tuniszi zöldséges példája ugyanis megnyugtatta Márki-Zay barátját, hogy nem esik bántódása Márki-Zaynak, és „élve eljut a megmérettetésig”.

Márki-Zay hozzátette: reméli, hogy „Orbán Viktor és csapata” lesz olyan okos, hogy „nézi a történelmet”, és tanulnak az arab tavaszból, amely elsöpörte a harminc éve uralkodó Ben Alit.

„Az önök egyetlen reménye sajnos ma én vagyok” – zárta beszédét Márki-Zay. 

Rövid videónk:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató