2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Orbán Viktor: Jövőre emelik az ápolók, szociális munkások bérét, tárgyalnak a 13. havi nyugdíjról

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában értékeli a hét eseményeit a miniszterelnök.

Az európai rezsipánikra terelődik a hangsúly, melyről Orbán Szlovéniában nemrég azt mondta, hogy ezért Brüsszel is felelős. A kormányfő magyarázatában a baloldali kormányokra terelte a hangsúlyt, akik szerinte mindig megengedik a nemzetközi cégeknek, hogy árat emelhessenek. Szerinte ha a Fidesz-kormány is így tett volna, akkor ma havi 32 ezer forinttal többet kellene fizetni egy átlagos magyar családnak az energiáért.

Brüsszel úgy jön ide, hogy ők találták ki azt, hogy a klíma ellen az energia árának emelésével kell harcolni. Ők szándékosan emelik az árakat, pont az ellenkezőjét gondolják, mint a magyarok. Vissza kell vonni a brüsszeli döntéseket - mondta Orbán, aki szerint ahol most vanank a gázárak, 2035-ben kellene lennünk. Ez egy komoly szakmai, politikai hiba - mondta.

"Brüsszel most nem a megoldás, hanem maga a probléma"

- mondta Orbán, aki szerint a lengyelekkel és a csehekkel együtt követeljük, hogy vonják vissza azokat a szabályokat, melyek a magas energiaárakért felelősek. A két hét múlva esedékes csúcstalálkozókon napirendre fogják tűzni a rezsiárakat.

A magyar gazdaságra terelődik a szó, mely Orbán szerint képes volt arra, hogy elérje a járvány előtti szintet. Ez azért történhetett meg, mert a magyar emberek dolgoztak, ideértve a munkásokat, a mérnököket és a gazdasági minisztert is. Csak 10 ilyen uniós ország van a 27-ből - mondta.

A nyugdíjasok ennek köszönhetően kapják meg novemberben a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, az adóhivatal vissza fog adni 600 milliárd forintot. 1,9 millió családnak visszaadják azt az adót, amit a 2021-es évben befizettek.

Orbán bejelentette azt is, hogy

2022 január elsejétől béremelés jön: az ápolók bérét 25, a bölcsődei dolgozók és a szociális munkásokét 20, a kulturális szektorban dolgozókét szintén 20 százalékkal emelik meg.


Tárgyalnak a 13. havi nyugdíjról is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató