2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dobrev Klára előadta programját a második forduló előtt

A DK kormányfőjelöltje kiemelte: ő ma sokkal többet tud a magyar emberek problémáiról, mint amennyit a kormány 12 év alatt megtudott.

Dobrev Klára az a politikus, egyben ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki mindenkivel kezet fog, és bárkit megölel, aki ezt igényli – derült ki mindenekelőtt a Demokratikus Koalíció politikusának szombati kőbányai pártrendezvényén, írja az Index. Sőt a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban Dobrev Klára azt is elmondta magáról, hogy hónapok óta mást sem csinál, mint fáradhatatlanul járja az ország településeit, ahol értő figyelemmel hallgatja az emberek problémáit.

„A karmelita kolostorból lenézve nem lehet látni, nem lehet megérteni, hogy milyen például egy kétgyermekes, egyedülálló édesanya reggele vagy egy három műszakban dolgozó, alulfizetett ápolónőé. Ezzel szemben

csak úgy lehet tisztességgel kormányozni, ha a miniszterelnöknek van füle, lelke, szíve, amivel veszi az emberek gondjait, bajait.

Lehet nézegetni a statisztikákat és a kimutatásokat, de érteni is kell, hogy a számok mögött emberek, sorsok, családok vannak”– osztotta meg a politikai hitvallását Dobrev Klára, aki kiemelte, ő ma sokkal többet tud a magyar emberek problémáiról, mint amennyit a kormány 12 év alatt megtudott.

Panelprogram

Ennek jegyében a DK miniszterelnök-jelöltje megemlített néhány konkrét elemet is a programjából, köztük a korábban beharangozott, 2022-től beindítandó panelprogramot. Dobrev Klára elképzelése szerint ezt a nagyszabású, energiatakarékosságot szolgáló lakásfelújítási programot kiterjesztenék a régebbi építésű társasházakra is önrész fizetése nélkül. A politikus most is elmondta, 2010 előtt rengeteg panelház újult meg az uniós támogatásoknak hála, majd a kormány leállíttatta a programot. Ők viszont feltámasztanák.

„Fel fogjuk újítani Magyarország teljes panel- és társasházállományát, ami a klímaváltozás szempontjából is hihetetlenül fontos.

A stadionokra és a vadászati kiállításokra költött összegeket lakásfelújításra fogjuk költeni.”

– fogalmazott Dobrev. 

Rezsiminimum, garantált várakozási idő

Szót ejtett az úgynevezett sávos rezsitámogatásról és a rezsiminimumról is, amelyről röviden a miniszterelnök-jelölti vitán is beszélt már. Ennek lényege, hogy minél alacsonyabb egy háztartás összbevétele, annál kisebb legyen a rezsiszámla. Itt egy olyan egzakt ígéretet is tett Dobrev Klára, hogy a rászoruló családok rezsikiadása nem haladhatja meg az összkiadásaik húsz százalékát.

A DK miniszterelnök-jelöltje egy olyan ötlettel is előrukkolt, hogy be kell vezetni a garantált várakozási időt. Mindezt az egészségügyben nemegyszer tapasztalható, horrorisztikusan hosszú várólisták csökkentésének ellenszereként. Mert Dobrev Klára úgy véli, nem állapot, hogy ma itthon abba halnak bele emberek, hogy nem jutnak el időben már egy olyan egyszerű vizsgálatra sem, mint egy hétköznapi ultrahang. Az szintén cél, hogy például legalább háromezer orvos hazajöjjön Magyarországra, több ezer egészségügyi szakdolgozóval együtt.

Az előválasztásról: Dobrev nem vezérnek jelentkezik, sokkal inkább csapatjátékosnak

A DK politikusa mindenkit szeretne megnyugtatni: még egy hét, mire a jelenlegi tervek szerint október 16-án, szombaton véget ér az előválasztás, és utána lehiggadnak a kedélyek. Dobrev Klára ugyan az esélylatolgatásba nem ment bele, de azt elmondta a kampányrendezvényen, hogy ő alapvetően nem vezérnek jelentkezik, sokkal inkább csapatjátékosnak. Azt a szerepet szánja magának, hogy egyben tartsa és elvezesse a 2022-es tavaszi országgyűlési választásokig a közelmúltban összeállt ellenzéki brigádot. Ehhez érzi magában az erőt és a képességet.

A cél e téren nem kisebb mint létrehozni egy olyan ütőképes, jól szervezett ellenzéki kampánycsapatot, amilyennel az elmúlt harminc évben a Fidesz sosem találkozott”

– jelentette ki Dobrev Klára, aki hozzátette, addig még rengeteg kitartó munkára, alázatra és határozottságra lesz szükségük.

Az Index kigyűjtötte a miniszterelnök-jelölt beszédében elhangzott „szokásos, eddig sokat hallott általános politikai ígéretek”, mint hogy

- a változás elkezdődött, és az ellenzék képes lesz a győzelemre;
- nemcsak leváltják, hanem győzelemre kerülve le is bontják Orbán Viktor rendszerét;
- elveszik a kormányközeli oligarchák eddig csalással és lopással összeharácsolt vagyonát;
- végre békét teremtenek az országban;
- emberhez méltó életet biztosítanak minden magyarnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató