2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kunhalmi ki van akadva: Karácsony nem egyeztetett velünk a visszalépésről

Holnap indul és jövő szombatig tart az előválasztás második fordulója, melyben eldől, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója a jövő tavaszi országgyűlési választásokon. A szervezők azt ígérik, hogy a második körben már nem lesznek technikai problémák. A szavazólapokról fekete filctollal húzták le Karácsony Gergely nevét, miután az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltje visszalépett Márki-Zay Péter javára. Bár támogató pártjai nem örültek a döntésnek, az MSZP és az LMP is részt vesz a mozgósításban a második fordulóban- írja az ATV.

Fényképes igazolvány és lakcímkártya - az előválasztás vasárnap induló második fordulójában is ezek szükségesek ahhoz, hogy érvényes szavazatot lehessen leadni. Van azonban, ami változik a jövő vasárnapig tartó szakaszban: kevesebb lesz a szavazóhely, miközben bárhonnan behúzható az „X” az országban. A visszalépő Karácsony Gergely nevét pedig fekete filccel húzzák ki a szervezők a szavazólapról.

Az Országos Előválasztási Bizottság elnöke szerint az online szavazás háttere is biztosítva van. Magyar György hozzátette: már a jövő héten győztest hirdethetnek. „Én azt gondolom, hogy nem lesz itten semmiféle akadály. (…) Előzetes számítások szerint szombat este lezárul a szavazás, és vasárnap délutánra talán már eredmény is lehet hirdetni” – fogalmazott.

A Karácsony Gergelyt támogató pártokat érzékenyen érintette, hogy jelöltjük pénteken visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Az MSZP társelnöke nehezen fogadta és nem örült a visszalépésnek, de továbbra is mozgósítanak a második fordulóra.

Azt is hozzátette, hogy semennyire nem lettek bevonva a folyamatba, csupán a döntésről értesítette őket a főpolgármester. 

Az új helyzet a pártban lévő szavazatokat is megoszthatja Kunhalmi Ágnes szerint. „Lesznek olyanok, és már látok olyanokat a pártban, akik Dobrev Klárára fognak szavazni. Lesznek olyanok, akik Márki-Zay Péter urat fogják támogatni, és nyilván lesznek jó páran olyanok, akik nem mennek el szavazni” – vélekedett az ATV-nek nyilatkozva.

Csakúgy, mint az MSZP, az LMP is jelölt nélkül maradt a második fordulóban. A zöldpárt - a szocialistákhoz hasonlóan - így is kiveszi részét a szervezésből és a lebonyolításból. Sajnálják azonban, hogy Karácsony után nem látnak zöld jelöltet a porondon.

Közben a Republikon Intézet kutatása arra jutott, hogy ott szavaztak sokan az előválasztáson, ahol valódi konfliktus volt a jelöltek között. Bár a mozgósításban több tényező játszik szerepet, az intézet igazgatója szerint a részvétel most is elérheti a több százezer főt. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke az ATV-nek azt mondta:„Ez fölviheti a részvételi arányokat akár 400 es 500 ezer közöttivé is. „Tehát én nem számítok arra, hogy nagyon nagy visszaesés lesz. A kérdés az, hogy azok a pártok, amelyek elvesztették a jelöltjeiket, az aktivistáikkal mennyire fognak részt venni a második fordulóban” – tette hozzá.

Nyitvatartásuk ugyan eltérő lehet, de az október tíz és tizenhatodika között megrendezett második fordulóban jellemzően reggel nyolctól este hatig lehet majd leadni a voksokat a szavazóhelyeken.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató