2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kunhalmi: Szétesne az MSZP, ha választanánk Dobrev vagy Márki-Zay közül

„Szétesne a párt, ha elnökként valamelyiküket támogatnám”

– mondta Kunhalmi Ágnes, MSZP-társelnök a HVG-nek arról, hogy a párt beáll-e Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter mögé az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Kunhalmi szerint elnökségi döntés született arról, hogy egyiküket sem támogatják, ennek oka pedig az, hogy a párt tagsága is megosztott.

Kunhalmi azt is mondta, a szocialista szavazók egy része Dobrev Klárára fog szavazni, más részük, főleg a fiatalok inkább Márki-Zay Péter felé hajlanak, megint mások pedig otthon maradnak, mert Karácsony Gergely nincs a szavazólapon.

Arról is beszélt, az MSZP továbbra is minden erőforrásával támogatja az előválasztási folyamatot, aktivistákkal, szavazatszámlálókkal segít, és a székházát is rendelkezésre bocsátja. Emellett továbbra is elkötelezettek a zöld-baloldali politikai programjuk mellett, függetlenül attól hogy az ezt képviselő Karácsony visszalépett anélkül, hogy velük egyeztetett volna.

Karácsony Gergely pénteken jelentette be, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára.

Az MSZP és az LMP akkor sietett közölni, hogy az előválasztás második fordulóját megnyerő miniszerelnök-jelöltet fogják támogatni, de Karácsony visszalépését követően sem Márki-Zay, sem Dobrev Klára mellett nem fognak kifejezetten kampányolni – ahogyan az egyébként Karácsonyt nem támogató Jobbik sem.

Vasárnap reggel elkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, és a mostani tervek szerint jövő szombat estig lehet leadni a szavazatokat személyesen az országban bárhol, vagy pedig online. Jövő hét vasárnapra eldől, Dobrev vagy Márki-Zay lesz az ellenzék vezetője 2022-ben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató