2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jó a műsor: Magyar beleszállt Kamu Geribe, nem így képzelte el az előválasztást

Miután pénteken Karácsony Gergly bejelentette, befejezi miniszterelnök-jelölti kampányát, azt vonta maga után, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójának szavazólapijain egyenként kellett törölni az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltjének nevét.

Magyar György ezzel kapcsolatban, illetve az utóbbi napok eseményeit, hogy ki kinek a javára kellene visszalépni, azt írja, „egyelőre nemigen tudni, hogy Karácsony pénteki visszalépése milyen hatással lesz az előválasztási aktivitásra”. Hozzátette: „magam elképzelhetőnek tartom, hogy a budapesti főpolgármester kiszállásának olyan üzenete lesz az ellenzéki szavazók egy részének, hogy minek a második körben elmenni előválasztani, mert az egyszerű, hétköznapi polgárok úgysem tudják befolyásolni az eseményeket, a közélet alakulásáról valójában továbbra is főleg a politikusok döntenek.” – idézi a portál. Éppen ezért örült volna, ha a második fordulóban mind a három jelölt talpon marad. Azt írja, „a budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli.”

Az ellenzéki összefogás, és így az előválasztás élharcosaként jónak tartja, hogy mind a 106 egyéni választókerületben az érintett hat párt közösen indít jelöltet, de viszont szerinte, ami az utóbbi napokban folyt, az szerintem megcsúfolása az eredeti gondolatunknak. „Az utóbbi napok eseményeinek tükrében – bár a pártoktól független Civil Választási Bizottság vezetőjeként senki feje felett nem akarok pálcát törni – felvetődik bennem: az ígéretes hatpárti összefogást nem veszélyeztetik-e személyes ambíciók? Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak. Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél” – írja Magyar György.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató