2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Medián: Márki-Zay előnyhöz juttathatja az ellenzéket

Az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás jövő évi esélyein a Medián kutatása szerint.

Az elmúlt hetekben a média és a közvélemény figyelme elsősorban az ellenzéki előválasztásra összpontosult, de ez természetesen nem választható el a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások esélyeitől.

A Medián szeptember 29-e és október 4-e között elvégzett, és részben már a múlt héten ismertetett 1000 fős országos reprezentatív felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein: a listás voksokat tekintve a Fidesz-KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll.

Az előválasztás egyik tétje azonban az, hogy ki vezesse az ellenzék listáját, és a második fordulót kisérő viták elsősorban az egyes jelöltek esélyeiről szólnak. A Medián-felmérés ehhez is adott némi adalékot: az alábbi grafikon azt mutatja, hogy az egyes ellenzéki miniszterelnök-jelöltek mennyire mozgósítanák a kormánypárti, illetve az ellenzéki szavazókat. 


A felmérés szerint Dobrev Klára és (a felmérés idején még versenyben volt) Karácsony Gergely jelöltsége inkább a kormánypártok javára mozgósított volna szavazókat.

Márki-Zay Péter jelöltsége esetén viszont megfordulna az állás: az ellenzéki szavazókat jobban, a kormánypártiakat kevésbé mozgósítaná az ő jelöltsége, így az ellenzék 3 százalékpontnyi előnyhöz jutna.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató