2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Márki-Zay Péter a DK zsarolásáról, Dobrev Klára Márki-Zay alkalmatlanságáról beszélt

Percről-percre frissülő cikkünk!

A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának vége előtt összecsap az RTL Klub által szervezett vitán Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

Portálunk percről percre tudósít a 18 óra 30 perckor kezdődő eseményről.

 

Megvan a közös kézfogás.

Kezdődik a vita

A vitát Rábai Balázs vezeti, aki azzal kezdte, hogy ismertette a szabályokat: összesen 32-32 percet kapnak a jelöltek fejenkén, majd a műsor végén 1,5 percben kampányolhatnak maguk mellett. Néhány érdekvédő szervezet kérdéseit is beolvassák. 

 

Márki-Zay Péter: Popovics Juditnak először államtitkári posztot ajánlottak, majd megzsarolták
 
„Popovics Judit jelöltünk felhatalmazott, hogy elmondjam, őt először államtitkári posztot ajánlottak, majd megzsarolták, végül ellehetetlenítették, hogy képviselőjelöltként elinduljon a tatabányai körzetben” – kezdte műsorvezetői, az elmúlt napokat érintő kérdésre az MMM jelöltje. Márki-Zay szerint igenis igaz, hogy a DK nyomást gyakorol az ellenzéki politikusokra, hogy ne őt támogassák. Márki-Zay zsarolást érintő vádjait Karácsony Gergely, és tehát Popovics Judit erősítette meg, a többi forrását azonban nem adja ki. 

Dobrev: Péter, nem mondasz igazat!
 
„Péter, nem mondasz igazat” – reagált Dobrev Klára arra, hogy ellenfele szerint több ellenzéki politikust is zsarolt a DK.

Rögtön azzal kezdi a DK jelöltje, hogy egészen egyszerűen nem tartja alkalmasnak Márki-Zay Pétert. Sem szakmailag, sem morálisan nem tartja alkalmasnak Dobrev ellenfelét a közös lista vezetésére. Nagy a politikai nyomás, és úgy látom, nem bírod a nyomást – tette hozzá.

Mit fogsz csinálni egy 22 órás tanácsülésen Brüsszelben, ha most azt mondod, fáradt vagy? – kérdezte Dobrev, utalva Márki-Zay hétfői hazaárulós nyilatkozatára.

Dobrev: szakmailag sem vagy alkalmas

A DK jelöltje szerint Márki-Zay össze vissza beszél, és változtatja a programját, ezért szakmailag sem tartja alkalmasnak. "Úgy látom, nem bírod a politikai nyomást" - mondta, emlékeztetve arra, hogy fáradtságból hazaárulózott. Márki-Zay közbevágott: nem egészen ezt mondta.

Márki-Zay: egy mondaton múlott

Arról, hogy miért nem született meg egy közös nyilatkozat szombaton, Dobrev rosszul tájékoztatta a közvéleményt - állítja Márki-Zay, aki szerint Dobrev beletett volna egy olyan mondatot, hogy ugyanakkora esélyük van Orbán legyőzésére, ő ezzel nem értett egyet, ezért nem lett közös nyilatkozat.

Márki-Zay nem tartja alkalmatlannak Dobrevet, de nem ő a legalkalmasabb, hogy leváltsa Orbánt
 
Márki-Zay a vita hevében elmondta, nem tartja – Dobrevvel szemben – alkalmatlannak versenytársát, „egy valamire viszont biztosan nem a legalkalmasabb: nem tudja leváltani Orbán Viktort”.

Azt is felidézte, arra kérte Dobrevet néhány napja, hogy adjanak ki egy közös nyilatkozatot, amiben békességre szólítják fel az ellenzéki szavazókat. Ebből végül nem lett semmi, Dobrev szerette volna, ha bekerül a nyilatkozatba az a mondat, miszerint azonos esélyük van Orbán ellen. Márki-Zay ebben nem ment bele, mert a vallása tiltja a hazugságot.

Dobrev: Márki-Zay szétveri az ellenzéki összefogást
 
Dobrev szerint az ellenzéki előválasztásnak nem a személyeskedésről kell szólnia. Állítása szerint ellenfele kampánya egyedül arról szól, hogy Stop Dobrev!

Egészen veszélyes a DK-s jelölt szerint az a politika, amit Márki-Zay folytat. Ezzel a mentalitással szét fogja szerinte forgácsolni az ellenzéki egységet.

Márki-Zay szerint nem ők szidalmazzák Dobrevet, hanem éppen őt szidalmazzák a DK-s politikusok
 
A két jelölt abban egyetértett, hogy nem egymással, hanem például Polt Péter legfőbb ügyész leválthatatlanná tételével kellene foglalkozniuk, ám a vita tovább fajult a stúdióban.

Márki-Zay Péter szerint nm igaz, hogy ő, vagy az MMM valaha szidalmazta volna, és hazugságokkal vádolta volna Dobrevet, szerinte ez éppen őt sérte, a DK rendezvényein történik meg.

„Dobrev Klára mögött milyen koalíció van?”
 
Az MMM jelöltje úgy érzi, őt sokkal többen támogatják az ellenzéki oldalról, fel is sorolta, milyen szervezetek és közéleti szereplők, illetve politikusok állnak mellette.

Dobrev: Holnap tegyél feljelentést, ha zsarolás történt


 
Dobrev Klára mögött nemcsak a legerősebb ellenzéki párt áll, hanem az a tudás, amit a hat párt nyújt – mondja a DK-s jelölt.

„Ha még egyszer azt mondod, zsarolás történt, holnap reggel tegyél feljelentést a rendőrségen” – kérte Márki-Zayt, ismét arra utalva, hogy ellenfele zsarolással vádolja a DK-t.

Márki-Zay nagyon reméli, ha Dobrev nyer, akkor az ő segítségével mégis le tudja győzni Orbánt
 
Csak éppen a civil miniszterelnök-jelölt szerint erre minden közvélemény-kutatás alapján sokkal kevesebb az esély, mintha az ő jelöltségével indulnának.

Dobrev: Orbán és a Fidesz nem tőled fél
 
„Ez az egy mondat, amit ismételsz, hogy Stop Dobrev” – mondja a DK miniszterelnök-jelöltje. Felidézi, hogy tavasszal a Partizánban ellenfele még arról beszélt, nem kell foglalkozni a közvélemény-kutatásokkal. Butaság szerinte, hogy kivesz egy-egy mondatot a kutatásokból.

Orbán és a Fidesz nem tőled fél – mondja Dobrev. Szerinte az ellenzéki összefogástól tart a kormánypárt.

Nem csillapodik az adok-kapok, ismert érveiket ismétlik egymással szemben a jelöltek
 
Dobrev és Márki-Zay vitája lényegében nem nézeteltérésekről, hanem egymásnak címzett, csípős megjegyzések, valamint a sérelmek felsorolásáról szól eddig.

Márki-Zay: Csak együtt fog ez sikerülni
 
Márki-Zay Péter szerint nincsen köztük feszültség Dobrevvel, mert ez csak a vitahelyzet heve, ám abban egyetértenek, hogy csak együtt fog sikerülni az, ami a valódi céljuk, azaz Orbán Viktor leváltása.

Márki-Zay azt is mondta, hogy ő csupán annyit kér, hogy Dobrev vezényelje vissza a DK trollhadseregét az internetes oldalairól, valamint ne mocskolják a DK-s rendezvényeken.

Dobrev: Lesz közös nyilatkozat
 
Abban az esetben lesz közös nyilatkozat Dobrev Klára szerint, ha Márki-Zay Péter hajlandó beletenni, hogy nem mocskolódnak egymással.

Kezet fogtak egymással erre.

El fogják ismerni, ha a másik nyer, és közösen fognak kampányolni
 
Erre mindkét jelölt a szavát adta a vita során.

Márki-Zay: Együtt kell majd működnünk Gyurcsánnyal
 
Ahogyan Gyurcsány Ferenc együttműködik Karácsony Gergellyel Budapesten, fogalmazott.

Bízhatnak benne a partnerei, mert betartotta a szavát, egy jelölt lett Dobrevvel szemben – állítja Márki-Zay
 
Az MMM jelöltje szerint nem mondott ellent ígéretének, és nem árulta el Karácsony Gergelyt, hiszen a cél az volt, hogy egy jelölt álljon szemben Dobrev Klárával.

Márki-Zay úgy látja, az ő és Karácsony között történtek összébb hozták az ellenzéket, és éppen hogy elősegítik a közös kormányzást, úgyhogy ezt a munkát folytatni kell.

Dobrev: Kőkemény politikusokra van szükség szakértői kormány helyett
 
Szakértelem kell az új kormányban és kemény politikusok. Dobrev szerint nem szakértői kormányra lesz szükség, mint Márki-Zay szeretné, mert a Fidesz nem szakmai kihívásokat fog az ellenzékkel szemben állítani. Kőkemény politikai támadásokat fog ellenünk állítani, ezért minden politikusra, aki keményen fel tud állni a demokratikus, európai Magyarországért – mondta Dobrev.

Márki-Zay szerint éppen egy pártok felett álló, civil jelölt kell
 
És bízik benne, hogy a mögötte álló széles társadalmi koalícióba a DK és Dobrev Klára is tud integrálódni majd, mert az ő személye garancia arra, hogy a kormányzást ne tudja semmiféle pártérdek leuralni, csakis a választók képviselete domináljon. Szerinte minden résztvevő párt érdeke is ez, így a DK-é is.

Dobrev az év végéig összerakná az árnyékkormányt
 
Idő előttinek tartja Dobrev Klára a pozíciók osztogatását.

A DK jelöltje szerint rendkívül színvonalas árnyékkormányt tudnak létrehozni az előválasztás után. Az év végéig szeretné ezt összerakni.

Márki-Zay: Nemcsak egy pártot kell összefogni, hanem a pártszövetségen túl a civileket és ma még bizonytalanokat is
 
Márki-Zay kicsit „udvarolva a DK-nak” azt mondta, az ő szakértői kormányában Komáromi Zoltán DK-s képviselőjelöltnek egészségügyi miniszterként lenne helye, de várja környezetvédelmi területen Jávor Benedek részvételét, valamint Bod-Péter Ákos és Róna Péter szakértelmére is számítana – ezzel is bizonyítva, hogy a szakértői kormányzás nem zárja ki, hogy minden résztvevő ellenzéki párt képviselve és képviseltetve érezze magát.

Dobrev: Az Alaptörvény nem alkotmány
 
Az Alaptörvény nem alkotmány – jelentette ki Dobrev. Így az alaptörvénybe foglaltakat egyszerű többséggel is meg lehet majd változtatni a választás után. A választáson pedig széles körű felhatalmazást kérnek a szavazóktól.

Meg kell értetni Európával és a világgal, hogy illiberális államot miként kell leépíteni, és demokratikus államot felépíteni.

Márki-Zay: Kimondhatjuk, hogy az Alaptörvény és a mai hatalomgyakorlás alkotmánysértő
 
Ki kell mondani nyugodtan, ahogyan Klára is mondta, hogy ez elfogadhatatlan – egyetért tehát Dobrevvel az MMM jelöltje az alaptörvényt érintő elképzelésében, noha szerinte csak a kizárólagos hatalomra vonatkozó részek alkotmányellenességét kell kimondani, és törekedni arra, hogy jogállami megoldást találjanak.

Márki-Zay szerint ki kell mondani, hogy Magyarországnak egypárti alkotmánya van, és szerinte az ellenzéki koalíciónak még idén el kell kezdeni – ahogyan ő és Karácsony Gergely kezdeményezték – egy új alkotmány kidolgozását, amelyre a választópolgárok jóváhagyását kell kérni.

Dobrev: Az alkotmányt nem szabad kicsipkézni
 
Az alkotmányozás Dobrev szerint minden magyar embernek a legfontosabb nevező kell, hogy legyen. Ezért nem egy pártnak vagy oldalnak kell róla döntenie, hanem népszavazással.

Dobrev szerint a Fidesz fél az ellenzéki egységtől
 
Én azt látom, hogy a Fidesz nagyon fél – mondja Dobrev. Ha azonban kitart az ellenzék, megmarad az egység, semmi nem állíthatja meg őket jövő áprilisban.

Polt Pétert, az egyetemi kuratóriumok és a Médiatanács tagjait is leváltaná Márki-Zay Péter
 
A Fidesz, ahogyan az Polt Péter ügyében látszik, nagyon fél attól, hogy egy jobbközépről érkező, független jelölt mögött e tiszták koalíciója megjelenik, és leváltja Orbánt és az őt kiszolgáló rendszert.

Dobrev: Civil kontrollra van szükség
 
Olyan kormányt és új jogrendet szeretnénk, amely a mindenkori kormányt korlátozza. Civil kontrollt építene fel a DK-miniszterelnök-jelöltje, hogy meglegyen a fékek és egyensúlyok rendszere. A TASZ kérdésére válaszolja ezt.

Márki-Zay szerint nem az a gond, hogy milyen lehetőségei vannak az ombudsmannak, hanem hogy mer-e velük élni
 
Egyetért Dobrev Klárával abban, hogy fontos a fékek és ellensúlyok helyreállítása, de a hatalom korlátozása is, mert azt már látjuk:

aki mindent megtehet, az mindent meg is tesz.

Dobrev: Aki lopott, azt meg kell büntetni
 
Minden egyes bűncselekményt meg kell büntetni. Aki lopott, azt meg kell büntetni – mondja Dobrev az elszámoltatásról.

Ha nem volt következménye az elmúlt tíz évnek, kérjék tőlem számon – mondja, felsorolva az elmúlt évek korrupciós ügyeit.

MZP: Nagyon sokan aggódtak, hogy Tóth Csaba kitartó DK-s támogatása után megáll az elszámoltatás a Fidesznél
 
Az MMM jelöltje üdvözölte Dobrev Klára kemény, szigorú elszámoltatást ígérő szavait, és reményét fejezte ki, hogy a DK is belemegy javaslatukba, hogy Hadházy Ákos lenne a legalkalmasabb a korrupció ellenes kormányzati harc élére, és ezzel garantálnák, hogy a 2010 előtti korrupció sem maradna következmények nélkül, éppen úgy a Dobrevet támogató zuglói, vagy kispesti politikusok, mint a szerinte a Fidesszel üzletelő Oszkó Péter esetében.

Dobrev: A miniszterek családtagjai se indulhassanak a közbeszerzéseken
 
Ismételten olyan vádaskodást hallunk Oszkó Péterrel kapcsolatban, amit már a sajtóban is cáfoltak – mondja Dobrev. „Nem lehet folyamatosan vádaskodni, miközben pontosan tudod, hogy amit állítasz, nem tudod alátámasztani” – szúr oda ismét a DK-s jelölt ellenfelének.

Olyan garanciákat kell szerinte hozni, hogy ne lehessen közpénzt lopni. Összeférhetetlenségi törvényre lenne szükség, mondja Dobrev, hogy miniszterek, államtitkárok és családtagjaik se nyerhessenek közbeszerzéseken. Megemlíti a pereputytörvényt, amiről szerdán tartott sajtótájékoztatót.

„Nekünk az a fontos, hogy ne a kishalak, hanem a főbűnösök legyenek meg”
 
Erre Márki-Zay Péter szerint rendkívül alkalmas a vádalku jogintézménye, és a közös ellenzéki program alapján is az Európai Ügyészséghez való csatlakozást is szorgalmazta, amivel Dobrev is teljesen egyetértett.

Popovics Judit: Engem is megzsarolt a DK
 
„Márki-Zay Péter igazat mondott, engem is megzsarolt a DK!” – osztotta meg Facebook-oldalán Popovics Judit, tatai önkormányzati képviselő, aki Tatabányán és környékén indult volna az előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként, de nem kapott frakció befogadónyilatkozatot a pártoktól, így nem indulhatott el. Márki-Zay azt állította a vita elején, Popovics az egyik, akit megzsarolt a DK.

Dobrev: Kétkulcsos SZJA legyen
 
Kétkulcsos szja-t szeretne Dobrev Klára, a második kulcs egymilliós jövedelem felett.

Márki-Zay Péter: Semmi bajom a kétkulcsos adóval, csökkentsük az alsót, emeljük a felsőt
 
Csak az a kérésem, hogy ne emeljünk adót, mert a Fidesz csak erről fog beszélni a kampányban, hogy az ellenzék adót akar beszélni – mondta.

Dobrev emelné a minimálbért
 
Emelné a minimálbért Dobrev Klára. Az európai minimálbér-rendszer azt jelenti, hogy minden évben emelni kell a minimálbért.

Márki-Zay szerint a költségvetési ígérgetésekkel nagyon óvatosan kell bánni
 
Csak felelősen lehet kormányozni, mondta, a felelőtlen populista ígérgetésekkel pedig nemcsak az Orbán-kormányt, hanem a 2010 előtti kormányzásokat is vádolva. A 27 százalékos áfa ügyében egyetért Dobrev Klárával, és a fokozatos csökkentés szükségességében.

Dobrev: Az állam felelőssége, hogy megállítsa a benzinárakat
 
A benzin adótartamát csökkentenie kell az államnak egy összeg felett – mondja Dobrev. A kormány felelőssége szerinte, hogy megfékezze a benzinár emelkedését.

Márki-Zay: Én csak olyat ígérek, amit be tudok tartani
 
Ha valaki az ígéretek híve, akkor szavazzon a Kétfarkú Kutya Pártra – ironizált Márki-Zay Péter, mert szerinte a Dobrevtől elhangzó populista ígéretekkel óvatosabban kellene bánni. Ő maga nem tenne ilyen vállalásokat, mert arra lehet számítani, hogy Orbán kispöröve adja át az államkasszát, ahogyan tette 2002-ben.

Dobrev: Baloldali politikára van szükség
 
Pénzügyi jogászként nem hangzik el olyan ígéret a számból, ami ne lenne megvalósítható – mondja Dobrev. A történelem legnagyobb költségvetési átcsoportosírását tervezi, felsorolja, hogy mennyi pénz megy el sportra, honvédelemre.

Baloldali politikát kell ebben az országban követni, mert tönkre fog menni az ország.

Márki-Zay Péter szerint 2026-ig az euróbevezetés minden feltételének meg kell feleljen az ország
 
Nem lesz egy-két év – mondta Márki-Zay, és ismét a felelőtlen ígérgetések elkerülésére intve vitapartnerét.

Márki-Zay Péter szerint jelentős béremelés nélkül az orvos- és ápolóhiány nem orvosolható
 
Nagyon gyorsan kell az egészségügyben a szakdolgozók béremelését meglépni, mert a szakember-hiány súlyos ellátási zavart idéz elő, de képalkotó-diagnosztikában, valamint a hosszú várakozással járó műtéti beavatkozások esetén magánszolgáltatók bevonását javasolja, és azt, hogy ennek költségét az állam vállalja magára.

Közel vinné a betegekhez az orvosokat Dobrev
 
3 ezer új szakorvost, 9 ezer új ápolót és 500 új háziorvost fogunk munkába állítani – ígéri Dobrev. De nemcsak a béreket, hanem a megbecsülést is javítani kell szerinte. Eltörölné a rabszolga-törvényt, és emberi munkakörnyezetet teremtene az egészségügyi dolgozóknak.

Garantált várakozási időt vezetne be, és ha az állam nem tudja megígérni, hogy egy vizsgálatra időben bejusson egy beteg, lehetővé kell tenni számára a magánellátást. Olyan közel vinné az orvosokat a betegekhez Dobrev, amilyen közel csak lehet. Az orvosokkal és a kamarával kell majd eldönteni, hogy szükség van-e új kórházakra.

Olyan személyre, vagy szövetségre van szükség az egészségügyben, amely a 2010 előtti, rossz emlékeket nem idézi fel
 
Márki-Zay Péter szerint ugyanis az egészségügyi rendszer átalakításához ismét csak szükség van a fideszesek, bizonytalanok megnyerésére is. Márki-Zay szerint nyilván nincs szükség mindenféle ellátási formára minden egyes kórházban, de az fontos, hogy a lakóhelyhez legközelebb kapják meg a szükséges ellátást az állampolgárok az ország minden részén.

Dobrev azonnal megemelné a pedagógusok bérét
 
Azonnal emelné a pedagógusok bérét Dobrev Klára. Ha nem tudják megemelni a pedagógusok bérét hamar, 1-2 éven belül átalakulnak az iskolák gyermekmegőrzővé – állítja a DK miniszterelnök-jelöltje.

Azonnal harminc százalékkal emelné a tanárok fizetést, de kétszeres-háromszoros bért adna azoknak, akik hátrányos helyzetű diákokat tanítanak.

Haladéktalanul emelni kell a pedagógusok bérét Márki-Zay szerint is, de felelőtlen ígéreteket itt sem tenne
 
Az MMM jelöltje egyetért abban Dobrevvel, hogy a leszakadó térségekben nagyobb emelésre, nagyobb ösztönzésre van szükség, és további haladéktalan intézkedésekre, beavatkozásokra van szükség az oktatásban.

Márki-Zay Péter szerint azonos fenntartási támogatást kell adni azonos feladatra, függetlenül attól, hogy egy intézmény állami, vagy egyházi.

Ismét önkormányzati fenntartásba kerüljenek az iskolák?
 
Visszaadná az önkormányzatoknak az iskolák fenntartását Dobrev Klára, de ehhez forrást is kell biztosítani.

Dobrev ingyenes első diplomát ígér
 
Felmondjuk az alapítványi rendszert, és visszavesszük az egyetemeket – mondja Dobrev a felsőoktatásról. Azt is ígéri, hogy ingyenessé tenné az első diplomát.

Dobrev példát mutatna a nőknek
 
Mi, nők ezt a kijelentést sokszor halljuk – mondja Dobrev Márki-Zay elmúlt napokban tett kijelentésére, amely szerint a DK jelöltje nő létére jó eredményt ért el. Példát mutatna a nőknek, hogy szebbek és okosabbak.

Márki-Zay: Az előválasztáson Dobrev Klára és számos körzet is bizonyította, hogy ebben Magyarországon nem hátrány nőnek lenni
 
A hódmezővásárhelyi polgármester szerint csak ennek az örömének adott hangot, amikor megdicsérte Dobrev „nőként elért” teljesítményét. Szerinte ő csupán a sztereotípiák felszámolása ellen szólal fel, és büszke arra, szerinte ez az egész magyar társadalom büszkesége és eredménye, hogy sokozatosan számoljuk fel ezeket.

Dobrev szigorúbban fellépne, hogy ugyanazt a bért kapják férfiak és nők
 
Jogszabállyal, munkaügyi ellenőrzéssel számolná fel Dobrev, hogy ne lehessen ugyanabban a pozícióban fizetéskülönbség férfiak és nők között. A nyugdíjszakadék még súlyosabb probléma szerint.

A DK-nál van női kvóta, jelöltjeik harminc százaléka nő, de ő ötvenet szeretne – tette hozzá.

Márki-Zay: Nem a kvóta a lényeg, hanem a szeretet és a megbecsülés
 
Márki-Zay Péter nem vezetne be, az MMM-ben sincs kvóta, noha nem is ők állítják össze a választási listát, de az önkéntes vállalással, ahogyan a roma politikusok esetében, a nők és más társadalmi csoportoknál is érdemes ilyen megbecsülést kifejezni.

Márki Zay ismét elmondta, hogy nemcsak megtartaná, ki is terjesztené a mostani családtámogatásokat
 
Az MMM jelöltje szerint egyértelmű, hogy ezeket meg kell őrizni, és az államnak ösztönöznie kell a gyerekvállalást.

Dobrev megőrizné a családtámogatási rendszert, de kibővítené
 
A Fidesz családtámogatási rendszere teljes kudarc – mondja Dobrev. A CSOK-ot meg kell tartani szerinte, de a rászoruló családok nagy része nem tudja igénybe venni, ezért kibővítené, átalakítaná.

Három területen fejlesztené a zöld politikát Dobrev
 
Zöld kormány lesz Dobrev Klára szerint 2022 után. Panelrekonstrukciós, társasház-felújítási programot indítana uniós forrásokból, közlekedést fejlesztené. Igazságos átmeneti megoldást nyújtana, hogy az erőműveket korszerűsítsék.

Márki-Zay: Csak zöld jövő van, ne gondoljuk felelőtlennek az embereket
 
Márki-Zay szerint Szél Bernadett és Jávor Benedek is komplett zöldprogramon dolgozik leendő kormányának. Az MMM jelöltje egyetért azzal, hogy a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz.
A kérdésre, hogy népszerűtlen lépéseket is meglépne-e a környezetvédelem érdekében, azt mondta, szerinte nem szabad felelőtlennek gondolni az embereket, nem egyértelmű, hogy ezek az intézkedések népszerűtlenek lennének. Márki-Zay számost fenntarthatósági intézkedést hozott példaként, amelyeket az elmúlt három évben Hódmezővásárhelyen vezettek be.

„A valódi rezsicsökkentés az el nem fogyasztott energia”
 
Márki-Zay Péter szerint a zöld, energiahatékonysági építési, közlekedési programok elengedhetetlenek.

 

Ennyi!

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató