2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Hétvégén elszabadulhat a pokol Olaszországban

Fekete hétvégére készül Olaszország – harsogják az olasz újságok címlapjai. Az elmúlt hetek zavargásainak felerősödésére számít az olasz kormány az október 15-től életbe lépő zöldkártya-kötelezettség miatt.



A koronavírussal szembeni védettségi igazoló okmány felmutatása kötelező az állami és magánszektor minden munkatársának.

Mario Draghi kormányfő bejelentette: továbbra is kitart a szigorú oltási kampány mellett, a vakcina jelenti az egyedüli megoldást a világjárvány legyőzésére.

A zöldkártya felmutatása azonban számos munkavállalót válaszút elé állít.

Összecsapások a múlt hétvégén Rómában:


A vakcina felvételében bizonytalankodók, vagy az oltást elutasítók 48 óránként készített negatív teszt birtokában folytathatják a munkavégzést, ellenkező esetben távolmaradásuk igazolatlan hiányzásnak minősül.

A 3,8 millió vakcinázatlan munkaerő kiesése vagy azonnali pótlása nehézségeket jelenthet.

Fennakadások várhatók a tömegközlekedésben a több ezer gépjárművezető hiánya miatt. A közbiztonság romlására számítanak a védelemben nem részesült 18 ezer rendőrségi alkalmazott távolmaradása miatt.

Az európai csomópontnak számító trieszti és genovai kikötők többnapos munkaszünetet hirdettek arra az esetre, ha a kormány nem ad haladékot a hónap végéig.

Az idénymunkák és az őszi betakarítási munkálatok is lelassulhatnak a termőföldeken dolgozó százezres munkaerő hiánya miatt. Akadozhat az áruszállítás és elosztás, előfordulhat, hogy hiányos polcok fogadják a bevásárlóközpontban a fogyasztókat, vagy üzemanyaghiány lép fel – feltételezik az országos napilapok.

Országszerte bejelentett tüntetések lesznek a hétvégén, a rendfenntartó erők a múlt szombatihoz hasonló atrocitások elkerülésére rendkívüli rendőrségi készenléttel várják a hátralévő napokat.

A római prefektúra a történelmi belváros helyett a Circus Maximus jelképes helyszínen adott engedélyt a „no vax” mozgalmak péntek délutáni demonstrációjára. A Lateráni bazilika előtti téren felállított színpadon szólalnak fel a tüntetők szombaton, de be nem jelentett spontán megmozdulásokkal is számolnak a hatóságok.

Genovában pénteken több helyszínen feszültség alakult ki az autópályán, a forgalom feltartóztatására tettek kísérletet a tiltakozók.

A kormány tagjaiban felmerült annak lehetősége, hogy az antigén tesztek határidejét 48 óráról 72 órára emeljék, valamint a Covid-tesztek állami finanszírozását kérelmezték a szakszervezetek.  Komoly kihívást jelent a 3,8 millió vakcinázatlan személy 48 óránkénti tesztelése, mely napi egymillió mintavételt igényelne. A Covid-tesztek ára csökkent, számos gyógyszertárban decemberig telítődtek a foglalások.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató