2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Janez Jansa sem kíváncsi az országába látogató LIBE-bizottságra

Az Európai Parlament és a holland kormány is nekiment a szlovén EU-elnökséget vezető Janez Janšának, miután a jobboldali kormányfő Soros György és az uniós parlamenti képviselők között vont párhuzamot. Az EP egy delegációja éppen Szlovéniában tart „tényfeltáró” missziót, ugyanúgy, ahogy párt hete Magyarországon tették. Janez Janša nem volt kíváncsi a liberális képviselőkre, miniszteri szinten viszont többször is fogadták őket Ljubljanában.

Előbb az Európai Parlamenttel (EP), majd Mark Rutte holland kormányfővel került összetűzésbe Janez Janša szlovén miniszterelnök – írja a Magyar Nemzet.

A jobboldali kormányfő elégedetlenségének adott hangot az éppen Szlovéniában vizsgálódó európai parlamenti misszióval kapcsolatban, s egy Twitter-bejegyzésben az EP több tagját is Soros György bábjának nevezte. A párhuzamot a balliberális brüsszeli sajtóban, az EP-ben és Hágában is nehezményezték, mondván, annak antiszemita a hangvétele. Janša – aki a szlovén EU-elnökség vezetője – ezután az EP baloldali elnökét és Mark Ruttét is kemény kritikával illette. A holland miniszterelnöknek egyenesen azt ajánlotta figyelmébe, hogy

nem Szlovénia az, ahol újságírókat gyilkolnak meg, így Ruttének és a liberális európai parlamenti képviselőnek, Sophie in ’t Veldnek is inkább az ő védelmükre kellene kelniük – a szlovén médiaszabadság vizsgálgatása helyett. 


David Sassoli EP-elnöknek pedig azt üzente, hogy vegye tudomásul: Szlovénia nem egy gyarmat.

Rutte előzőleg ízléstelennek nevezte a Soros-hasonlatot, elmondása szerint a holland kormány a hágai szlovén nagykövetnek is tudtára adta e véleményt.

Beutazzák a keleti régiót

Az uniós parlament nyolctagú delegációja – hét képviselő az állampolgári jogi (LIBE), illetve egy képviselő a költségvetési ellenőrző (CONT) szakbizottságból – épp holland vezetés alatt, a liberális Sophie in ’t Veld irányításával tart háromnapos munkautat Szlovéniában, ahol elsősorban a médiaszabadság helyzetét veszik górcső alá. 

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató