2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A székely–magyar összetartozást szimbolizáló lovasszombort avattak fel Agyagfalván

Az 1848-as nemzetgyűlésen történtekre emlékeztek meg a székelyföldi Agyagfalván. Az eseményen felavatták a Trianon 100 – Összetartozunk elnevezésű, Hunort és Magort ábrázoló lovasszobrot. Az emlékmű leleplezésénél felszólaló erdélyi magyar tisztviselőket hagyományőrző huszárok díszőrsége kísérte az avató ünnepségre.


A székely–magyar összetartozást szimbolizáló Hunor–Magor-lovasszobrot és teret avattak fel a székelyföldi Agyagfalván, ahonnan a település bejáratánál lévő emlékműhöz vonultak az ünneplők az 1848-as nemzetgyűlésen történtek felidézéséért.

A magyar kormány külgazdasági és külügyminisztériuma támogatásával elhelyezett szobor – Kotormán Norbert és Kotormán László alkotása – nemcsak a helyi közösség életerejét hirdeti, hanem az egész nemzetét

– idézte Kászoni Szilárd helyi református lelkész a magyar–székely egység napján elmondott beszédét a Székelyhon. Mint mondta, Hunor és Magor együtt cselekvése, egymásra utaltsága és testvéri szeretete üzenetet hordoz a székelység és a magyarság számára.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője kiemelte, bizakodásra ad okot, hogy a történelmi nehézségek ellenére az elmúlt évtizedben a nemzet magára talált, amiben benne van egy jó jelen, és egy még jobb jövő ígérete, ami a magyarság számára biztosan sikeres lesz. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavait idézve kijelentette, határa az országnak van, a nemzetnek nincs, egy magyar sincs egyedül. Ezt követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az összetartozás, az együtt gondolkodás fontosságát hangsúlyozta. Antal Lóránt szenátor hangsúlyozta, az agyagfalvi nemzetgyűlés nagyon fontos pillanata volt a székelységnek, hiszen az önrendelkezés gyakorlását jelentette.

Forrás: Székelyhon, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató