2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A magyarok többsége Orbán Viktort akarja miniszterelnöknek 2022 után is

Századvég: Orbán Viktornak tíz százalékpontos az előnye Márki-Zayjal szemben. A kutatás szerint az ellenzéki oldalon Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral.

Most, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter lesz a baloldal kormányfő-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban – olvasható a kutatóintézet keddi cikkében. A kutatás szerint

a válaszadók 51 százaléka Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban a következő négy évben is, míg Márki-Zay Péter megválasztását a megkérdezettek 41 százaléka támogatná.

A válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék.

Márki-Zay kevésbé tudja megszólítani a vidékieket

Lakóhely szerinti bontásban vizsgálva a kérdést kijelenthető, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje Budapesten népszerű, ugyanakkor – Karácsony Gergelyhez hasonlatosan – a vidéki szavazókat kevésbé vagy nem tudja sikeresen megszólítani.

A felmérés szerint Márki-Zayt a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken élők vonatkozásában 42 százalék, a városok és falvak lakossága körében 37-37 százalék.

Ezzel szemben Orbán Viktor újraválasztását a fővárosiak 38 százaléka támogatná, továbbá valamennyi vizsgált vidéki településtípus tekintetében a válaszadók több mint fele – a megyeszékhelyen élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek 54 illetve 56 százaléka – a regnáló miniszterelnököt látná szívesen az ország élén a 2022-es választásokat követően is.

Dobrev Kláráé a legelkötelezettebb tábor

Karácsony Gergely idén májusban jelentette be hivatalosan jelöltségét. A startvonalnál, tehát 2021 májusában, a Századvég méréseinek tanúsága szerint, 50-42 arányban maradt le Orbán Viktor kormányfőtől a kétszereplős miniszterelnök-preferencia akkori mérési eredményei szerint.

Karácsony Gergely tehát kedvezőbb pozícióból indult, mint most Márki-Zay Péter.

A főpolgármester a nyár folyamán veszített támogatottságából és végül jelöltként visszalépett. A többszereplős kormányfőpreferencia-mérések eredményei minden esetben azt jelezték, hogy

Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ahogy az az előválasztás első fordulójában is kiderült, külön-külön nem, csak együtt birtokoltak több voksot, mint Dobrev.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató