2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Hajléktalanok foglalták el az MSZP volt VIII. kerületi székházát

Beérett a baloldal Budapest végső lezüllesztésére irányuló munkája. A fővárosi hajléktalan és közbiztonsági kérdés egyre súlyosabb problémákba torkollik. A Metropol értesülései szerint legutóbb az MSZP volt VIII. kerületi székházát is “foglaltházzá” alakították.

A Metropol munkatársa lefotózta, ahogy a hajléktalanok épp matracot pakolnak a pártszékházba. A VIII. kerületi II. János Pál pápa téri volt MSZMP-, majd MSZP-székház majdnem 20 éve lepukkanva, üresen áll. A lakatlan épület a hajléktalanok és drogosok közkedvelt helye lett, már évek óta több tucatnyian használják búvóhelynek. A távol tartásukért először szögesdrótot húztak az épület köré, majd egy kétméteres téglafalat építettek az ablakok elé, ám ez kicsit sem akadályozta meg a fedél nélkülieket abban, hogy beköltözzenek. A kerítést ledöntötték és létrának használják, hogy bejuthassanak a magasan lévő ablakokon, a falon pedig egymásnak bakot tartva másznak át. Amióta Józsefvárosban új vezetés van, a kerület állapota vészesen romlik a lakók szerint, akik már a kutyáikat sem szívesen viszik le a térre, mert ha nem a pártszékház épületében tanyáznak a fedél nélküliek, akkor a II. János Pál pápa téren iszogatnak. Nyilvánosan fürdenek a csapnál, és az is mindennapos, hogy vécének használják a bokrokat vagy a gyepet.

A téren találni rendezett épületet, de van rosszabb állapotú is, főként azok, amelyekben több a szociális bérlakás. Abban mind megegyeznek, hogy a kapuk zárhatóak.

Én elköltöztem a XI. kerületbe, mert undorodom az egész környéktől. Féltem hazajönni esténként, mert beszólogattak a téren, az utóbbi időben pedig a házunkba is bejutottak már a drogosok. Agresszívak, bunkók. Kinek kell ez? Amióta a Blahának nekifogtak, ide húzódtak be onnan a hajléktalanok – mintha előtte nem lettek volna már így is sokan. Most albérletnek hirdetem a lakásom, de egyelőre sajnos senki nem jelentkezett

– mondta a lapnak Bea, aki szerint hiába kerítették el a volt pártszékházat, a szomszédos telken elbontott épület helyéről szabadon bejuthatnak oda az ablakokon.

Újra látjuk és halljuk a nyüzsgést az épület körül, ahogyan évekkel ezelőtt. Általában hajléktalanok, drogosok buliznak itt. Falszomszédok vagyunk. Már a ház tetejét is megbontották, gondolom, eladják, hogy elihassák az árát, vagy drogra költhessék. Egy éve van így körbekerítve az épület, de amíg ez nem volt, addig rengeteg hajléktalan élt bent. Idehordták a foteleket, az ágyakat, borzasztó volt, és most is az

– mondta el Anna, aki a II. János Pál pápa téren, a pártház mellett lévő épületben lakik.

A józsefvárosiak közel harmada érzi úgy, hogy a korrupció, a szociális támogatások és a köztisztaság esetében romlott a helyzet a kerületben – derült ki a TÁRKI közvélemény-kutatásából, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából végeztek a lakosság körében. A kutatásban az elmúlt két évet értékelte több mint ezer józsefvárosi. A válaszolók tízes skálán közepesnél rosszabbnak, 4,98-ra értékelték Pikó András és csapata eddigi munkáját. Érdekesség, hogy a legrosszabb osztályzatot éppen onnan kapta a polgármester, ahol az egyik legnagyobb arányban szavaztak a baloldalra: a Palotanegyedben lakóktól 10-ből mindössze 4,65-ot kapott. Éles kritika a jelenlegi baloldali városvezetésnek azonban az, hogy a válaszadók csaknem fele – 48 százalék – gondolkodik azon, hogy elköltözne.

Forrás: Metropol, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató