2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az Európa Tanács szerint emberi jogokat sért az illegális bevándorlók kitoloncolása

Az Európa Tanács (ET) tagállamainak nem szabad megengedniük, hogy személyi biztonságukat garantáló intézkedések nélkül migránsokat toloncoljanak vissza a határaikon kívülre, ez a gyakorlat ugyanis az emberi jogok megsértésének számít, nem szabad törvényessé tenni – jelentette ki a strasbourgi székhelyű ET emberi jogi biztosa csütörtökön.

 

Dunja Mijatovic közleményében leszögezte: az Európa Tanács határozottan ellenzi a migránsok és menekültek menedékjoghoz való hozzáférésének megtagadását és biztosítékok nélküli – sőt, akár erőszakkal kísért – visszatoloncolását az ET-tagállamok határain kívülre.

A jogellenes intézkedések legalizálására irányuló kísérletek, ahogy a biztonsági biztosítékok nélküli visszatoloncolások, aláássák az emberi jogok menekültügyi egyezményében megállapított jogi garanciákat, és sértik a kínzás, az embertelen vagy megalázó bánásmód, valamint a kollektív kiutasítás tilalmát – foglalt állást.

Itt az ideje, hogy a kormányok véget vessenek azoknak a jogalkotási kezdeményezéseknek és politikáknak, amelyek kísérletet tesznek a visszatoloncolások normalizálására, felszámolva ezzel a menekültek, menedékkérők és bevándorlók jogi biztosítékait a határokon

– fogalmazott Dunja Mijatovic.

Különösen fontos ez akkor, amikor az Európai Unió számos tagállama közösen sürgeti a meglévő szabályozás hozzáigazítását a megváltozott migrációs helyzethez – hívta fel a figyelmet.

Noha több tagállam súlyos migrációs problémákkal küzd, vissza kell utasítani azokat a javaslatokat, amelyek az európai határok védelmére hivatkozva félredobnának vagy válogatnának a szabályozás kulcsfontosságú emberi jogi védelemre vonatkozó fejezetei közül – jelentette ki.

Foglalkozni kell a tagállamok közötti szolidaritás hiányával, az erőteljes nyomás ugyanis a migránsok visszatoloncolásra ösztönzi az érkezési országokat – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató