2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Belga miniszterelnök: Minden uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a migráció kezeléséből

Alexander De Croo szerint kollektív szolidaritásra van szükség.

„Minden európai uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a migráció kezeléséből” – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken, az EU-tagállamok brüsszeli csúcstalálkozójának második napjára érkezve.

Kollektív szolidaritás

A kormányfő újságíróknak elmondta, hogy a déli tagországoknak először is meg kell erősíteniük határaikat, amelyhez az EU további pénzeszközöket fog nyújtani. Ugyanakkor hozzátette, hogy kollektív szolidaritásra van szükség a kérdés kezelésében. „Nem lehet hagyni, hogy csak néhány ország tegyen erőfeszítéseket a rászorulók befogadására, ahhoz, hogy megoldásokat találjunk, európai szinten kell kötelezettséget vállalni” – jelentette ki De Croo. 

Gitanas Nauseda litván elnök a csúcstalálkozóra érkezve azt hangsúlyozta, hogy az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim migrációs nyomás alá helyezi az EU-t politikai céljai elérése érdekében. Mint mondta, nagy szükség van az illegális migránsokat visszatartani hivatott,

a litván és a fehérorosz határon épülő kerítésre, a válság rövid távú kezelése érdekében.    

Nauseda továbbá tiszteletét fejezte ki Angela Merkel távozó német kancellár felé,  aki – mint mondta – stabilizáló szerepet töltött be az európai politikában. „Merkel kancellár a legkritikusabb pillanatokban is hatékonyan fel tudott lépni, és segített megoldásokat találni” – mondta.    

Merkel és a nagy űr

A német kancellár távozásával kapcsolatban Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezve elmondta: Angela Merkel „nagy űrt fog maga után hagyni Európában”. Bettel „kompromisszumgépként” jellemezte Merkelt, aki véleménye szerint „akkor is talált megoldást, amikor a megegyezés szinte lehetetlennek tűnt.”

A luxemburgi kormányfő emellett azt is elmondta, hogy szeretne kevesebb időt eltölteni azzal, hogy a csúcstalálkozók alkalmával a jogállamiság kérdésével foglalkozzon. „Örülnék, ha kevesebb idő menne el azzal, hogy olyan alapvető kérdésekről tárgyaljunk, mint hogy hogyan működjön Európa. Egyes tagállamok azonban nagyon nehézzé teszik helyzetünket” – jelentette ki.   

Arról is beszámolt, hogy a közelmúltban levelet küldött Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek, amelyben arra emlékeztette, hogy az EU egy demokratikus testület,

amelyben Lengyelországnak ugyanolyan jogai vannak, mint más tagállamoknak.

Megemlítette, hogy levelére nem kapott választ.    

A fehérorosz kormány által generált migrációs válsággal kapcsolatban felhívta a figyelmet Oroszország szerepére, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az uniós válaszintézkedéseknek „összhangban kell lenniük az emberi jogokkal”. Alexander Schallenberg osztrák kancellár felszólította az EU-tagállamokat, hogy támogassák Litvániát a migrációs válság kezelésében. Azt is felvetette, hogy akár falat is lehetne építeni a litván-fehérorosz határon, de mint mondta, ez a megoldás sokak számára nehezen emészthető lenne.

 

Forrás: MTI

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató