2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lendvai Ildikó felkészült arra, hogy megszűnik az MSZP

Volt elnöke szerint mennyiségileg és tartalmilag is kopik, folyamatosan veszít a kapcsolatrendszeréből a szocialista párt.

Lendvai Ildikó nagyon határozottan hisz abban, hogy 2022 tavaszán nyerhet az országgyűlési választáson az ellenzék. Ugyanakkor ez nem bizonyosság, ha nem drukker lenne, csak szemlélődő, 60 százalék esélyt adna a győzelemre. Az MSZP korábbi elnöke jelenleg abban reménykedik, hogy egy közös ellenzéki győzelem során az MSZP mint párt megvetheti lábát ebben a csapatban, és mással nem pótolható ideológiai és gyakorlati szerepe lehet a munkamegosztásban – derült ki a hvg360 Lendvai Ildikóval készült interjújából, amelyet az Index szemlézett.

Nem nevezné ellenzékváltásnak

Az MSZP volt elnöke nem nevezné Dobrev Klára elleni népszavazásnak azonban nem nevezné az előválasztás második fordulóját, mert a DK miniszterelnök-jelöltje a voksoláson 43 százalékot ért el. Az ellene szavazók többsége sem őt akarta leváltani, hanem az esélyeiben kételkedett.

A Gyurcsány-fóbiások mellett nagyon fontosnak tartja, hogy a második fordulóban szavazó fiatalok úgy, ahogy van,

a pártelitet és a pártok szokásait, működésmódját akarták leváltani.

Lendvai szerint a nagy ellenzéki összeborulás ellenére a jövőben nem jön létre majd egy nagy ellenzéki párt, ez a különböző értékrendek miatt egyébként is lehetetlen. Ugyanakkor úgy véli: hat helyett szerinte két-háromra csökken az ellenzéki pártok száma, pólusok körüli csomósodással.

Kopnak a szocialisták

A volt szocialista pártelnök elmondta, nem is egyszer érezte végveszélyben az MSZP-t az utóbbi 10-15 évben. Ha nem is egyetlen vagy több konkrét esemény miatt, hanem azért, mert mint fogalmazott, mennyiségileg és tartalmilag is kopnak, folyamatosan veszítenek a kapcsolatrendszerükből, akárcsak szellemi holdudvarukból, nem találják helyüket a világban, illetve az itthon több részre szakadó baloldalon.

Zöldülni is későn kezdtek, és nem igazán találják a kapcsolatot az előretörő civil világgal sem.

Nem találják helyüket a világban is átalakuló, itthon pedig több részre szakadó baloldalon sem. Ebben ő maga bőven látja a saját részét, saját felelősségét – derült ki az interjúból.

„Az is benne volt a pakliban, hogy szép lassan elfogyunk, parlamenti küszöb alá esünk, vagy úgy kell beolvadnunk másba, hogy nem marad meg semmi abból, amit az MSZP-ben most is fontosnak érzek” – vizionálta az egykori pártelnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató