2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megerősíti zsidóságát Iványi Gábor

Héber nevet kap a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, aki írásában kiemelte: tudja, hogy döntése mindkét oldalon válthat ki ellenérzéseket.

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség 2021. november 6-án, szombaton 11 órakor Sáchárit istentiszteletet tart a Bálint Házban. Ennek keretében kerül sor Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője héber névadó szertartására – olvasható a Kibic Magazin portálján. Iványi Gábor a következőket írta a családja zsidó gyökereiről a szertartás kapcsán:

“Amikor édesapám 2009 novemberében meghalt, felhívott Izraelből Naftali Kraus, akivel neki is, nekem is meghitt kapcsolatunk volt (utolsó könyveit mi adtuk ki) kérdezve, megengedném-e, hogy tizenegy hónapon át káddist mondjon érte, mert mégiscsak egy zsidó lélek volt. Az ajánlat meghatott, és természetesen elfogadtam ezt a nemes gesztust.”

Iványi kitért a jelenleg hatályos egyházi törvényre is, amelynek következtében szerinte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ellehetetlenült. 

„Amikor ennek következményeivel szembesültünk, zsidó testvéreink (így a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség is) soha nem tapasztalt szolidaritással és szeretettel siettek a segítségünkre. Az egyetlen legális közösség a Mazsihisz, amely kiállt mellettünk. Több hitközség támogatott bennünket anyagilag, jelképes 613.000 Forintokkal, amiből a Tóra etikai üzenete volt kiolvasható” – fogalmazott.

A döntése kapcsán elmondta azt is: tisztában van vele, hogy egy ilyen döntés mindkét oldalon válthat ki ellenérzéseket, de ha választás elé állítanák, habozás nélkül döntene zsidó identitása mellett.

„Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy semmiféle előnyre, védelemre, kiváltságra vagy hasonlókra nem számítok. Az isteni hívás és intés mellett minden tőlem telhetőt meg akarok tenni. Az Úr figyelmességéből és bizalmából nekem is adott a zsidóságban gyökeret eresztett szeretteimért” – zárta írását Iványi.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató