2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Von der Leyen: az EU nem ad pénzt szögesdrótra és falakra

Az Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótra és falak építésére a migráció elleni küzdelemben – mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben.

Az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón elhangzoptt, hogy a bizottság megvárja az Európai Bíróság ítéletét a jogállamisági mechanizmus elindításával – számolt be az Euronews. 

Az Európai Unió pénzügyileg is támogatja a migráció elleni küzdelmet, azonban ezeket a forrásokat nem lehet kerítésépítésre, vagy falakra fordítani”

– mondta Ursula von der Leyen Brüsszelben. „Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat” – tette hozzá. .

Nem lép semmit a Bizottság az bíróság döntéséig 

A bizottság elnöke beszélt az úgynevezett jogállamisági mechanizmusról, amellyel uniós kifizetéseket függesztenének fel Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamiságra vonatkozó panaszok miatt.

Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba”

- mondta a német politikus, majd hozzátette: „Egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. Intézkedéseket azonban nem hoznak a bírósági ítéletig, de az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.”

Az Európai Unió bíróságán indult perben Magyarország és Lengyelország azt kéri, állapítsák meg azt, hogy a mechanizmus jogellenesen jött létre. Ítélet azonban csak jövőre várható. Ha a mechanizmust életbe lépteik, több milliárd eurót veszíthet Magyarország és Lengyelország.

Az uniós csúcs kevés konkrét eredménnyel ért véget Brüsszelben

Az energiaárak ügyéről és a jogállamiságról  decemberben folytatják a megbeszéléseket, míg a belarusz rezsimet újabb szankciókkal fenyegették meg a mesterséges menekültválság gerjesztéséért.

Lukasenko meglátja majd, hogy az EU képes dönteni és lépni”

– mondta a litván elnök, Gitanasz Nauszėda.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató