2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kamu Geri egy Orbán-kritikus brit történésszel találkozott

Francis Fukuyama után Timothy Garton Ash professzorral találkozott a bukott miniszterelnök-jelölt.


 
Hétfőn Karácsony Gergely Timothy Garton Ash brit történészprofesszort, az európai ügyek kutatóját fogadta. A főpolgármester Facebook-bejegyzése szerint a történész szívszorítónak és döbbenetesnek nevezte, hogy egy európai országban leépíthető a demokrácia. Beszámolt arról is, hogy a vendége szerint 

a Fidesz egy sarokba szorított, minden innovatív készségét elvesztett, berozsdásodott dinoszaurusz, amely képtelen reagálni a teljesen új politikai helyzetre”.

Elmondta továbbá, hogy a történész kritikáira Orbán Viktor is reagált már szeptemberben, „kivételesen nem a szokásos sorosozós regiszterben”.

Előzmények


Mint ismeretes, még az előválasztás hajrájában beszélgetett Karácsony Gergely Fukuyamával a magyar demokrácia helyzetéről, szinkrontolmáccsal. Akkor Fukuyama kiemelte, hogy megtiszteltetés számára az, hogy olyan valakivel beszélget aki „ténylegesen tesz is valamit az illiberalizmus terjedése ellen”. Karácsony cserébe nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy beszélgethet Fukuyamával, akire jelentős inspirációként gondol. Timothy Garton Ash sem megy a szomszédba egy kis Orbán-bírálatért: legutóbb szeptemberben, az Euronewsnak adott interjújában az európai értékekkel kapcsolatban fogalmazott úgy, hogy ezeket az alapszerződésben rögzítették ugyan, de a pontos meghatározásukra csak ezután került sor. Szerinte ki kell állni az értékekért, amelyeket most „olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország”, súlyosan megsértenek.

Kérdésre válaszolva Timothy Garton Ash azt mondta, hogy az orbáni illiberalizmus veszélyt jelent az Európai Unióra, miközben leszögezte, hogy hosszú utat kellene megtennünk vissza az időben, hogy találjunk egy olyan magyar vezetőt, aki ennyire fontos volt az európai történelemben. 

„És ez azért van, mert ő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának. A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának […]. Tehát nem csak egy közepes méretű tagállamot képvisel az Európai Unióban. Nagyon fontos tendenciát képvisel az egész Európai Unióban” – fogalmazott a történészprofesszor.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató