2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A 444 kiadója "tényellenőrző oldalt" indít - a liberálisok fogják megmondani nekünk, hogy mi az álhír

Magyar nyelvű "tényellenőrző oldalt" indít a Soros-blog, azaz a 444.hu és a Qubit kiadója a francia AFP hírügynökséggel együttműködve – jelentette be szerdán a Magyar Jeti Zrt. A kiadó közleménye szerint a projektet az Európai Bizottság támogatja.

Tehát a liberálisok fogják eldönteni, hogy mi az álhír és mi nem.

Magyarország első, dedikáltan tényellenőrző oldalát önálló szerkesztőség látja majd el eredeti tartalommal, a tényellenőrző szerkesztőség magyar tagjait az AFP munkatársai képzik majd.

A főszerkesztő a Direkt36 oknyomozó újságíró központtól érkezik Zöldi Blanka személyében.

A csapat tagja lesz még Diószegi-Horváth Nóra, a kommunista Mérce volt főszerkesztője

és a 444-es Neuberger Eszter is.



A Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO) az unió támogatásával, de független intézményként működő Európai Digitális Média Obszervatóriumhoz (EDMO) fog kapcsolódni. Célja a Magyar Jeti közleménye szerint az lesz, hogy

gyakorló újságírók és szerkesztők, médiakutatók és a terület más szakértőinek segítségével lépjen fel az álhírek és a dezinformáció terjedése ellen, és erősítse a tudatos médiafogyasztást.

A HDMO-ért a 444-et és a Qubitet is kiadó Magyar Jeti Zrt., a kapcsolódó kutatómunkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány, a technológiai háttérért pedig az Epresspack felel majd - írja a Telex.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató