2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Plágiummal vádolják Luxemburg miniszterelnökét

Egy luxemburgi online hírportál cikke szerint Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mesterszakos szakdolgozatában mindössze két olyan oldal van, ahol nem nem találni plágium nyomait, a többi 54 oldalon mind van valami, amit hivatkozás nélkül másolt be innen-onnan a politikus. A Reporternevű portál szerint a plágiumot több független szakértő is megerősítette.

Bettel a dolgozatot 1999-ben írta a kelet-franciaországi Université Nancy II. egyetem, mai nevén a Université de Lorraine-ban adta le az európai parlamenti választások lehetséges reformjáról. A Reporter cikke szerint az akkor húszas évei közepén járó Bettel a dolgozat bevezetőjét és konklúzióját tisztességesen, plagizálás nélkül megírta,

a dolgozat többi részében viszont nagyjából 20 oldalt másolt be az Európai Parlament honlapjáról, kilenc oldalt pedig Georgios Anastassopoulos akkori EP-képviselő jelentéséből, persze mind forrásmegjelölés nélkül.

A portál megkereste Bettel akkori témavezetőjét, aki azt nyilatkozta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a diplomamunka egy részét diákja az internetről vette, de akkoriban még nem tanították olyan szigorúan a "tudományos módszereket" a diákoknak, és a plágium ellenőrzésére sem volt még annyi eszköze a bírálóknak.

Xavier Bettel az ügyben azt nyilatkozta, hogy az akkori legjobb tudása szerint írta a szakdolgozatát, de elismeri, hogy lehet, pár dolgot másképp kellett volna csinálnia.

(Politico)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató