2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Új sorozat indul, kampányeszköz lehet a Partizánból

A sorosista Gulyás Márton csatornája az előválasztás után kifejezetten billegő körzetekről készít sorozatot.

A Gulyás Márton-vezette Partizán október 19-én a közösségi oldalán bejelentette: a jövő évi parlamenti választásokhoz közeledve új, oknyomozó műsort indítanak. Címe:

Oligarchia.

A bejegyzés szerint „a Partizán 25 városon, illetve az azokat körülölelő településeken keresztül mutatja be a korrupció mértékét és milyenségét, valamint a jelenlegi politikai helyzetet Magyarországon”.

A Partizán YouTube-csatornája a nézettségi adatok alapján az egyik legsikeresebb, közéleti kérdésekkel foglalkozó oldal, ahol nem csupán ellenzéki, kormánypárti politikusok, véleményvezérek is kifejthették a véleményüket. Az alapító a csatorna hangnemével kapcsolatban egy, a 24-nek adott interjújában úgy fogalmazott: „A Partizán egyfajta küzdelem azért, hogy a nyilvánosságot tágítsuk, rendszerkritikus szempontokat hozzunk be, és bizonyítsuk: lehet más módon is a nyilvánosságot alakítani. Egy másik fronton küzdünk a hagyományos újságírói szerepfelfogással is, amit részben elégtelennek, részben kártékonynak találunk” – mondta Gulyás, hangsúlyozva, hogy nem értéksemlegességet, hanem korrektséget, tisztességet és méltányosságot vár el.

Költözés, kérdőjelekkel

Az előválasztás közeledtével azonban mintha megváltoztak volna a hangsúlyok a csatornánál. Ennek első jele az volt, amikor a társoldalukon, a Mércén közölték: a Partizán kénytelen új helyszín után nézni, miután június végétől nem használhatják a Pikó András-vezette VIII. kerületben található Baross utcai stúdiójukat.

„Hosszú évek gyümölcsöző együttműködése után a tulaj április végén arról tájékoztatott bennünket, hogy nem kívánja meghosszabbítani a Partizán szerződését, így június végével le kell vonulnunk a mostani helyszínünkről” – jelentette be Gulyás, arra is utalva, hogy amennyiben záros határidőn belül nem találnak új főhadiszállást, bizonytalanná válhat a csatorna működése.

Végül találtak: Terézvárosban. Igaz, a Kontra és az Aktuális a költözés kapcsán megjegyezte: épp úgy, mint Józsefvárosban, a momentumos Soproni Tamás-féle kerületben is a piaci árakhoz képest alacsony áron bérlik Gulyásék a Munkácsy Mihály utcában található ingatlant.

Kilövés és alákérdezés

Fontos volt Gulyáséknak, hogy az előválasztási kampány alatt mélyinterjúkat készítsenek az ellenzéki kormányfőjelöltekkel. Több szempontból is emlékezetesre sikerült a Fekete-Győr Andrással, a Momentum egykori elnökével és a Karácsony Gergely főpolgármesterrel felvett beszélgetés.

Fekete-Győr gyenge előválasztási eredményeit a szakértők ehhez az interjúhoz is kötik. Forrásaink szerint a párton belüli meggyengülését, majd bukását is részben ennek köszönheti.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek ellenben sokat dobott az imázsán a Partizán-interjú. Az előválasztást megnyerő politikus nemhiába köszönte meg több alkalommal is a csatorna stábjának az előválasztásba fektetett munkát. Legutóbb az Anker közben.

Beszédes időzítés, billegő körzetek

„Sorozatunkban megismerhetitek hazánk oligarcháit, a legnagyobb országos és a specifikusan helyi ügyeket. A műsorban bemutatjuk emellett a Fidesz és az ellenzék aktuális állapotát, és az esélyeket. Csütörtökön indulunk, első állomásunk Győr” – áll az Oligarchia beharangozójában, amely azt is jelzi, a csatorna egyfajta kampányeszköz is lehet, mivel az ellenzéki előválasztás lezárultával alighanem épp a billegő körzetekben forgatnak majd háttérvideókat.

Az első, Győr városát bemutató Oligarchia-epizódban a hangsúly az ellenzéki sajtó által felkapott témákon volt: a földvásárlások, a beruházások körüli polémiák és a mindenki által jól ismert Borkai-ügy. Újbóli ügyekre az „oknyomozó” műsor sem derített fényt, ráadásul a város fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András minden kérdésükre reagált. A műsor végén látható ellenzéki politikai esélylatolgatás és végszó pedig csak hab volt a tortán.

Politikai aktivizmus – újracsomagolva

A Partizán alapítója, műsorvezetője a Közös Ország Mozgalom nevű ernyőszervezettel 2018-ban már megpróbálta a taktikai szavazás és az ellenzéki vokskoordinációt meghonosítani az országban, a kormányváltás érdekében. A zavaros pénzügyi háttérrel bíró szervezet beszámolójából csupán az derül ki, hogy a több mint hatvan millió forintos büdzséjükhöz 12 millió 572 ezer 127 forint négy külföldi adományozótól érkezett, 24 és félmillió forint pedig öt magyar pártfogótól.

A tavaly tavasszal induló Partizán anyagi háttere a Kontra szerint ugyancsak kérdéseket vet fel:

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány éves beszámolójában szereplő bő 5 millió forintból miként tudták megoldani a Baross utcai stúdió bérlését, a közel húsz fős stáb fizetését, a műsorok rögzítéséhez használt eszközök bérlését, beszerzését?
Miközben a csatorna tavaly tavasz óta működik, addig a mögötte álló alapítvány novemberben jött létre. Mi ennek az indoka?
Ténylegesen miből finanszírozták annak a 32 előválasztási vitának a megszervezését, amelyet a 444.hu is közvetített?

Gulyás Márton utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: „Májusban indítottunk egy közösségi kampányt, ezen több, mint 5 millió forint bejött. A vitasorozat elindulása óta minden egyes nap összességében több százezer forintot utaltak el az egyes polgárok, akik azt érezték, hogy erre szükség van. Emellett vannak magántámogatóink is, akik jelentős összeggel szálltak be abba, hogy ez a vitasorozat, és általában a Partizán működni tudjon. Nem politikusok vagy politikaközeli személyek. Olyanok, akiknek a kilétét korlátozottan van lehetőségem elmondani, mert tartanak attól, hogy ennek politikai költsége lenne. (…)

Szerintem teljesen legitim elvárása a nyilvánosságnak, hogy teljes transzparencia legyen. Ugyanakkor nem tudok teljes transzparenciát kínálni, mert azzal a támogatókat veszélyeztetem.”


Múlt hét csütörtökön kérdéseket juttatunk el a Partizán szerkesztőségéhez. Érdeklődtünk, Győrön kívül hova látogatnak majd el? Ellenzéki városvezetőkhöz, illetve politikusokhoz köthető ügyeket is feltárnak majd az adásaikban? Megkérdeztük továbbá, miért az elkövetkezendő hónapokra időzítik ezen háttérvideók bemutatását, illetve hogy miből finanszírozzák mindezt? Válaszokat viszont még mindig nem kaptunk.


Többfrontos médiatámadás

A kampányfrontvonalba beállított Partizán mellett ugyancsak a fiatalokat és a bizonytalanokat hivatott megcélozni az Ezalényeg.hu portállánc. A helyi kampánytémákra fókuszáló lapcsoport kendőzetlenül az ellenzék szekerét tolja. A 2019-es őszi önkormányzati választások előtt indított portál kiadója Páva Zoltán, aki 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tanácsadója volt, s akinek egyik cége közel ötmillió forintot kapott a tárcától szaktanácsadói tevékenységéért.

Az Ezalényeg Facebook-oldalának hirdetéseire eddig közel 130 millió forintot költöttek. Az oldal október 10. és 16. közötti költései meghaladták a 10 milliót.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató