2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fordulat: Manfred Weber uniós pénzt követel a határkerítésekre

Uniós pénzt követel a Belarusz határon épülő határkerítésre Manfred Weber. A néppárti frakcióvezető ezzel nem csak a szintén néppárti Ursula von der Leyennek mond ellent, hanem a saját korábbi nyilatkozatainak is – írta meg az Euronews.

„Nem értjük, miért nem finanszírozhat kerítést az EU a Belarusz határon. Hibrid háború van és nem szabad naivnak lennünk. Litvánia, Lettország és Lengyelország megérdemli a teljes támogatásunkat, beleérte a határkerítéshez nyújtott támogatást is!” – írta szerda délutáni Twitter-posztjában Manfred Weber.

„Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a Bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat” – mondta Ursula von der Leyen korábban annak kapcsán, hogy a Bizottság nem fogja támogatni határzárak létrehozását. 

Manfred Weber 2017-ben még maga is szót emelt a határkerítés építése ellen egy Donald Trump amerikai elnöknek címzett Twitter-üzenetében. „Mi nem építünk falakat, mi hidakat akarunk építeni. Európának készen kell állnia a szoros partnerségre Mexikóval” – írta a néppárti politikus négy évvel ezelőtt az amerikai-mexikói határon épült falra utalva.

Manfred Weber  még ugyanebben az évben támogatta Magyarország igényét, hogy uniós pénzt használjon fel a déli határkerítés építésére és üzemeltetésére.

„Magyarország az uniós külső határát ellenőrzi mások érdekében is. Ezért az Európai Bizottság nem hagyhatja figyelmen kívül Magyarország kérését” – mondta ekkor Weber.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató