2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Még az idén elkészülhet az ellenzék közös programja

Az év végére elkészülhet a moslékkoalíció közös programja. Ezt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója árulta el. A közös listáról csak később döntenek, de az már biztos, hogy a Momentum listavezetője Fekete-Győr András lesz.

Október 20-án szerdán volt az a találkozó, ahol az ellenzék miniszterelnök-jelöltje először találkozott egyszerre a hat ellenzéki párt elnökével. Utána Márki-Zay Péter elmondta, elkezdték a felkészülést a választásra. Az első feladat: megegyezni a program még nyitott kérdéseiben.

A hat ellenzéki párt tavasszal hozta nyilvánosságra programját. Ehhez a közös honlapjukon lehet hozzászólni. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke híradónknak azt mondta, „nagyon sok válasz, megkeresés, javaslat érkezett, és a hat pártból álló közös programalkotó csapat dolgozik ezek beépítésén.

Az MSZP pártigazgatója bízik benne, hogy még idén elkészül a közös választási program is. Molnár Zsolt szerint „reálisan nézve erre is nagy esély van”.

„Pontos határidőt nem szeretnék mondani, de megvan a realitása annak, hogy még ebben az évben ez megtörténjen. De ha át is csúszik a jövő évre, azt gondolom, hogy jól halad, és nincsen olyan akadálya, ami ellehetetlenítené, vagy veszélyeztetné a választási sikert, a kormányváltást” – fogalmazott.

Az ellenzéknek a közös listát is össze kell állítania. Az MSZP-nél még nem dőlt el, ki lesz a listavezető, mint ahogy a Jobbiknál sem. „Még mindig nem a pozíció osztogatásnál tartunk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Márki-Zay Péter vezetésével megszülessen a közös kormányprogram, és ha ez megtörtént, akkor a program megvalósításához keresünk alkalmas embereket” – mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

A Momentum már megtalálta az alkalmas embert, náluk Fekete-Győr András áll a lista első helyén, aki azt ATV Start című másorában azt mondta: „ez egy komoly felelősség lesz”. A párt célkitűzése az, hogy minimum 8-10 képviselő közülük kerüljön fel a közös ellenzéki listára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató