2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A bukott Vona előbújt a pöcegödörből és tanácsokat osztogat Orbán Viktornak

Azt hiszem, a miniszterelnök – bár igyekezett az egészet elbagatellizálni – komoly figyelemmel kísérte az előválasztást, és a Fidesz kissé megzavarodott kommunikációjából arra következtethetünk, hogy nagyon meglepte a végeredmény – állapította meg az Indexen megjelenő publicisztikájában az egykor radikális nemzeti Jobbikot a néppártosodással felpuhító Vona Gábor, aki szerint Orbán Viktor máris elkezdhet aggódni, hiszen az ellenzék az előválasztási színjátékkal a figyelem középpontjába került. Márki-Zayt pedig Vona kifejezetten nehéz ellenfélként jellemzi, miközben a félmillió résztvevőt vonzó Békemenetet belterjes eseményként aposztrofálja.

Az egykori politikus hosszan értekezett arról, milyen nehéz napjainkban felkelteni és fenntartani az emberek figyelmét.

AKIÉ A FIGYELEM, AZÉ AZ ORSZÁG

A politika is ezzel küszködik. A nagy hangzavarban, a véleménybuborékok szellemi önkielégítésének zajában valahogy megmutatkozni, tematizálni, figyelmet generálni. Akié a figyelem, azé az ország. Az elmúlt közel tizenkét évben a figyelem a Fideszé volt, és csak pillanatokra sikerült kibillenteni uralkodó pozíciójából. Az elmúlt tizenkét hét azonban alig-alig szólt a Fideszről, annál inkább az ellenzékről

– sorolta az egykori pártelnök, aki szerint az előválasztás fordulatos szappanoperája, mint egy jól megírt Netflix-sorozat, egyre erősebb centrifugális hatást fejtett ki, és szépen lassan hatása alá vonta az egész országot.

Az az igazság, hogy a Fidesz Stop, Gyurcsány!-kampánya, amely elképesztő erővel árasztotta el az internetet is, közvetve csak növelte a figyelmet, ezzel önmaga célja ellen dolgozott. A Fidesz aláírásgyűjtő akciója, de még a Békemenet is csupán a saját tábort tűzbe hozó, belterjes esemény maradt, miközben az ellenzéki előválasztás lett a téma. Az ellenzék a figyelemért vívott harcban tehát felküzdötte magát. Orbán Viktor kedvenc taktikája – »a sas nem kapkod legyek után« – innentől kezdve nem alkalmazható. Az ellenzéki legyek dühös méhkassá változtak

– állapította meg Vona Gábor, majd felidézte, hogy a miniszterelnök Lázár Jánossal sütött halat október elején.

M.-Z. P.-t ugyanis nem olyan egyszerű megsütnie a Fidesznek. Egyelőre olyan halnak tűnik, aki kicsúszik a kezük közül. Jobboldalinak mondja magát, gyakorló keresztény, hét gyermeke van, még Gyurcsányt sem szereti. Ha komolyan vesszük, amit a Fidesz a programjában állít, akkor az a cél, hogy hazánk a hárommillió Márki-Zay család országa legyen. Orbánnak tehát az új helyzetben egészen új stratégiát kell kidolgoznia. A kommunikációs össztűz önmagában nem elég, annak – legalább részben hihetőnek is kell lennie, különben az ellenkező hatást érheti el – írta a belpolitikai erőviszonyokat elemző Vona Gábor.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató