2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Itt a dráma: Fellázadtak a Jobbikban "csokos" Jakab ellen, eltávolítanák a párt éléről

A Kontra informátora szerint sok jobbikost felháborított, hogy a pártelnök "lepaktálva a hatalommal" felvette a CSOK-ot, de a protesthangulat kialakulásához a várakozásokon aluli előválasztási szereplés is hozzájárult. Az elmúlt napokban több ismert politikus is szervezkedni kezdett Jakab Péter ellen, aki ellen egyelőre még csak "formálódik az ellenállás". Konkrét lépések csak ezután következhetnek.

„Bizalmi szavazást ott kell kérni, ahol bizalmatlan a légkör. A Jobbikban teljes egység van, nincs semmiféle bizalmatlanság” – állította  a mindap az ATV műsorában Jakab Péter, miután a műsorvezető a gyenge előválasztási szerepléséről kérdezte.

LÁZONGÁS A JOBBIKBAN

Azért merült fel a téma, mert a baloldal belső versenyén szintén gyenge eredményt produkáló Fekete-Győr András bizalmatlansági indítványt nyújtott be maga ellen, aminek következtében később leváltották a Momentum éléről.

Ám a  Jobbik elnöke nem ezt az utat választotta, és felelősségvállalás helyett a politikai túlélésére kezdett el összpontosítani. Nem véletlenül, hiszen erősen kezd forró lenni a lába alatt a talaj: a Kontra információi szerint

az elmúlt hetek történései után komoly elégedetlenség alakult ki a párton belül, több ismert politikus is Jakab lemondását követelte.

A Jobbik belső ügyeire rálátó forrásuk szerint sokaknál az verte ki a biztosítékot, hogy a kormányt folyamatosan és erőteljesen támadó politikus felvette a CSOK-ot.

Segítőjük úgy kommentálta a helyzetet, hogy

a Fidesszel nem lehet lepaktálni, sem így, sem úgy. Ha anyagi előnyöket kínálnak, azt vissza kell utasítani. Ezek után hogyan tud Peti hitelesen rendíthetetlen kormányellenes politikusként mutatkozni?

Tudomása szerint Jakab nem tájékoztatta „a kilengésről” a Jobbik vezetését, amit nagy hibának tart. „Nem kellett volna legalább a párt vezető testületeinek jelezni a dolgot?” – tette fel a kérdést, kifogásolva, hogy a pártelnök az elmúlt időszakban vasmarokkal központosította a hatalmát, és tanácsadóin kívül nem hallgat másra.

HIBÁT HIBÁRA HALMOZOTT

Informátoruk azt is kiemelte, a protesthangulat kialakulásában szintén szerepet játszott, hogy Jakab az előzetes várakozásokkal ellentétben nem jutott be az előválasztás második fordulójába, „vezetőként” kudarcot vallott. Szavaiból kiderült, hogy egyelőre még csak „formálódik az ellenállás”, konkrét lépések csak ezután következhetnek.

A rendszeresen az Orbán-kormány kizsákmányolásáról beszélő Jobbik-elnök igénybe CSOK-kal az „Orbán-kormány haszonélvezője lett."

A hír önmagában véve is kellemetlen volt, úgy meg pláne, hogy a Jobbik vezető politikusai derogáló hangnemben nyilvánultak meg a kedvezményről. Jakab egyik legfontosabb bizalmasa, Z. Kárpát Dániel parlamenti képviselő többször is arról értekezett, hogy a CSOK-ot csak a „kormánypárti vezérkar” veheti igénybe, a „földi halandókat” elhajtja a bank.

Jakab a CSOK mellett felvehette a kormány lakásfelújítási támogatását is.

Legalábbis erre lehet következtetni a politikus vagyoni körülményeiből: komoly tartozás mellett, csupán néhány milliós tartalékból kívülről teljesen felújította a miskolci családi házát.

Forrás: Kontra

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató