2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Saját listát szeretnének állítani az ellenzéki összefogáson kívüli ellenzék pártjai

Az ISZOMM, a Munkáspárt és a volt jobbikosok pártjai is külön-külön egyéni listákkal indulnának, és 106 egyéni jelölttel számolnak.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) 106 egyéni jelölttel készül a 2022-es országgyűlési választásokra, a párt miniszterelnök-jelöltje a volt MSZP-s politikus, Szanyi Tibor - írja a Népszava.  

A lapnak Thürmer Gyula elmondta, hogy a Munkáspárt szintén önállóan indul a választáson. „Senkivel nem lépünk koalícióra” – jelentette ki a pártelnök.

A Munkáspárt igyekszik „mindent elkövetni annak érdekében”, hogy országos listát tudjon állítani. A 2018-as parlamenti, valamint a 2019-es uniós választáson egyébként a Munkáspárt támogatottsága 15 ezer szavazat körül mozgott.

A jobbikos utódpártok közül a Polgári Válasz is saját istát szeretne állítani. A pártot Bencsik János parlamenti képviselő vezeti, ehhez a formációhoz csatlakozott Sneider Tamás volt jobbikos pártelnök is.

A Jobbikból ugyancsak távozott Varga-Damm Andrea parlamenti képviselő pártja a Reformerek is „kénytelen” országos listát állítani, jelenleg 80-90 jelölt indításával számolnak.

Bencsik János és Varga-Damm Andrea egyaránt azt mondta a Népszavának, hogy az általuk vezetett pártra olyanok szavaznak majd, akik egyébként otthon maradnának, nem vennének részt a parlamenti választáson.

A lap emlékeztet, hogy a kormány, amikor napirendre vette a választási törvény szigorítását, eredetileg azt indítványozta: kilenc megyében és a fővárosban legalább ötven egyéni jelölt indítására legyen szükség ahhoz, hogy egy párt országos listát állíthasson. A volt jobbikos Volner János azonban  a fideszes javaslat további szigorítását kezdeményezte.

A kormánypártok tavaly decemberben támogatták Volner előterjesztését:

a 2022-es választáson így már csak az a párt állíthat listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet indít.

A volt jobbikos képviselő akkor a kamupártokkal magyarázta a módosítóját.

Volner egyébként korábban szintén azt mondta, hogy mind a 106 választókerületben saját jelöltet szeretnének indítani.

Az "összellenzéken kívüli ellenzék" pártjai közül a Mi Hazánk Mozgalom mind a 106 körzetben állít jelöltet, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a minimum szükséges 71 körzetben indítana jelöltet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató