2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egyre jobban durvul a francia-brit vita, kitilthatják a brit hajókat a francia kikötőkből

Turbulenciák támadtak a kétoldalú kapcsolatokban – ismerte el szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Párizs bejelentette, kitilthatja a brit hajókat a francia kikötőkből, ha keddig nem oldódik meg a két ország közötti halászati vita.

A két ország közötti viszony amiatt romlott meg, hogy a brit hatóságok az utóbbi napokban több tucat olyan francia halászhajónak nem újították meg a halászati engedélyét, amelyek korábban is már a brit területi vizekben dolgoztak. A vita egyértelműen a Brexit következménye, korábban nem okozott semmilyen problémát, hogy egyes brit, illetve francia hajók a másik ország vizeiben halásztak. A franciák szerint a britek megbízhatóságukat kockáztatják, míg Londonban arra hivatkoznak, azért késik az engedélyek meghosszabbítása, mert nem világos, a kérvényező hajótulajdonosoknak minként kell bizonyítaniuk, hogy már a Brexit előtt is folytattak halásztevékenységet a brit vizekben.

A franciák a kikötők lezárása mellett azt is kilátásba helyezték, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a kontinensre érkező brit árukat, s hogy megszigorítják az energiaszállítás feltételeit is. Válaszként a britek további ellenlépéseket ígérnek.

A vita annak ellenére tart, hogy a francia halászok nagy-britanniai tevékenysége nem számít túl jelentősnek, legfeljebb negyven olyan hajó akad, amely a brit területi vizeken halászik. A britek szerint egyébként a francia kormányzat azért reagál ilyen hevesen, mert közeledik a soron következő francia elnökválasztás, s ezért a hivatalban lévő államfő, Emmanuel Macron igyekszik keménynek mutatkozni. Macron és Johnson vasárnap nem hivatalos tárgyalást tart a G20-ak találkozóján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató