2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Megszavazta a fal építését a fehérorosz határra a lengyel szejm

A pontos megfogalmazás szerint "faljellegű akadályra" 125 milliárd forintot költenek.

Véglegesen megszavazta pénteken a lengyel szejm a lengyel-fehérorosz határon a keletről érkező migrációs nyomás miatt létesített akadály megerősítéséről szóló különleges törvényt.

A kormány által előterjesztett, a szejmben október közepén gyorsított eljárásban megszavazott tervezetet szerdán a szenátus több ellenzéki módosítással visszaküldte az alsóháznak. A fő szenátusi módosításokat viszont pénteken a kormánypárti többségű szejm szavazta le, így most a törvény az eredetitől alig eltérő változatban az államfő elé kerül.



A törvény értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanak a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére. A határon már eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik. A projekt technikai részleteit - a pénteki bejelentés szerint - rövid időn belül ismertetik.

Pénzt viszont az Európai Uniótól nem kapnak. Az Európai Bizottság alelnöke Margaritis Szhinász uniós biztos pénteken úgy fogalmazott, az Európai Unió koordinálja a határok védelmét, és ehhez technológiát ad, de "cementért és kövekért" nem fizet. Ursula von der Leyen is úgy fogalmazott a legutóbbi csúcstalálkozó után, hogy „nincs uniós pénz szögesdrótra és falakra!".

Az Európai Bizottság vezetője arra a levélre reagált, melyet 12 tagállam - köztük Magyarország, Görögország és Dánia - intézett az Európai Unió központjához pénzt kérve a határkerítésekhez.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) a szerdai szenátusi vitában a kormány tervezetében foglalt egyes megoldások ellen érvelt, többek között humanitárius okokra hivatkozva. A KO képviselői egyúttal aláhúzták, hogy a fehérorosz határszakasz védelme szerintük is szükséges.

A KO múlt szombaton megválasztott elnöke, Donald Tusk pénteki sajtóértekezletén javasolta, hogy Lengyelország fogadja be azokat a migránsokat, akiknek sikerült átjutniuk a határvonalon, majd gyorsan vizsgálja meg a menedékjogi kérelmeket, és deportálja azokat, "akik a menedéket nem érdemlik meg".

A lengyel-fehérorosz szakaszon mintegy 27 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az év eleje óta, ezek többségét a határőrség meghiúsította. Az őrizetbe vett, majd őrzött lengyelországi központokban elhelyezett külföldiek száma körülbelül 1,7 ezer.

A Fehéroroszországgal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató