2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Olaszország: Pénzgyűjtésbe kezdett a helyi iszlám szervezet, hogy mecsetet építhessen

A mecset a város műemlékének közelében épülne, mintegy 3 millió euróért. Az imahely felépítésére a helyi iszlám közösségnek nincs pénze, ezért gyűjtésbe kezdtek – írja a V4NA csütörtökön.

Pénzgyűjtésbe kezdett a pisai iszlám közösség azért, hogy megépíthessék új mecsetüket Olaszország egyik legrégebbi városában. Az iszlám imahelyet nem messze a híres pisai ferde toronytól valósítanák meg, amihez nagyjából 2.8 millió euróra lenne szükségük. A helyi iszlám közösség azonban nem rég döbbent rá, hogy

ehhez nincs elég pénzük,

ezért online adománygyűjtésbe fogtak. A kezdeményezés ugyanakkor nem volt túl sikeres, eddig csupán 8356 eurónyi adományt tudtak összekalapozni.

Ám ez nem szegte kedvüket, így most újabb akcióba kezdtek.

Vasárnapra pikniket szerveznek a tervezett építési területre, „Egy szendvics a vallásszabadságért” címmel, ahol abban reménykednek, hogy élőben bőkezűbbek lesznek a megjelentek.

A pisai iszlám közösség egyébként többéves, többek között a városi tanáccsal folytatott küzdelem után, tavaly június 16-án kapta meg az engedélyt a mecset építésére.

Az imahely felépítésének ötlete még 2007-ben vetődött fel, amit a baloldali városvezetés támogatott is. Kijelöltek egy nagyobb területet a városban, amely ekkor még zöldterület minősítéssel rendelkezett. Ezt 2012-ben egy városrendezési rendelet módosításával átminősítették, és előirányozták az imahely építését. A helyi iszlám közösség 2013-ban a területet meg is vásárolta.

2018-ban azonban megálljt parancsoltak a projektnek, mivel a jobbközép koalíció által támogatott Michele Conti polgármester vette át az önkormányzat vezetését. Az új városvezetés leállította a tervezési fázisban lévő építkezést, illetve megtiltotta, hogy a területen mecset épüljön.

Az iszlám közösség emiatt a közigazgatási bírósághoz fordult, amely a hosszas huzavona után tavaly nyáron tett az ügy végére pontot: a bíróság döntése értelmében a muszlimok megépíthetik a mecsetet az általuk birtokolt területen. Az ítélőszék az Olaszországban élő muzulmánok növekvő számára és a vallásszabadságra hivatkozva hozta meg határozatát.

2016-os adatok szerint Olaszországban mintegy 1 400 000 muszlim él, ami az olasz lakosság 2,3%-a, az ország külföldi lakosságának közel egyharmada.

A mecsetek száma ugyanakkor elenyésző, 2016-ban mindössze nyolc volt az egész országban. Összehasonlításként: öt évvel ezelőtt Franciaországban 2200, az Egyesült Királyságban 1500 mecset volt. Pisa-ban ez lenne az első muszlim imahely.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató