2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tizenhét éves "kamasz" végzett a svéd rendőrrel egy göteborgi bandaháborúban

A 30 éves rendőrt a város Biskopsgården kerületében végzett járőrözés közben lőtték meg, később belehalt sérüléseibe. Tizennégy éve nem halt meg aktív rendőr Svédországban.

Egy 17 éves fiút vádolnak Svédországban egy göteborgi rendőr meggyilkolásával. A tinédzsert azzal vádolják, hogy június 30-án agyonlőtte a szolgálatban lévő rendőrt. Gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és súlyos, fegyverekkel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják a fiatalt.

A 30 éves rendőrt a város Biskopsgården kerületében végzett járőrözés közben halálosan megsebesítették.

Biskopsgården a Wikipedián elérhető adatok szerint 2013-ban már 55%-ban bevándorlók által lakott negyednek számított. A negyedben híresen alacsony az iskolázottság, a munkanélküliség aránya pedig 56%-os. Eközben a segélyen élők száma magas, a választásokon való részvétel hagyományosan alacsony a kerületben. 

Särskilt utsatt område: különösen sebezhető terület

Ezért is kezdődtek a 2010-es években komplex fejlesztések, amelyek azonban nem értek el komoly sikereket. A kerület úgynevezett „särskilt utsatt område” (különösen sebezhető terület). A bandaháborúkról híres környéken történt 2015 márciusában a svéd kriminalisztika egyik legvéresebb leszámolása is, amely során bűnözők egy étteremben végeztek maffiózókkal és nézelődő járókelőkkel.

A mostani 14 év után az első alkalom volt, hogy aktív rendőrtisztet lőttek agyon Svédországban.


Linda Wiking ügyész pénteken azt mondta újságíróknak, hogy nem hiszik, hogy a gyilkosságot megtervezték volna, a 17 éves gyanúsított pedig tagadja a vádakat. A nyomozók szerint a gyanúsított egy rivális banda három tagjára lőtt, amikor a rendőr a helyszínre érkezett, és véletlenül került kereszttűzbe. 

A fegyveres a gyanú szerint két golyót lőtt a rendőr irányába, amelyek közül az egyik halálosan megsebesítette.

 

No Go Zone

Göteborg Biskopsgården negyede az elmúlt években az erőszakról és a csoportos bűnözésről vált hírhedtté – írta meg az Euronews is. Stefan Lofven svéd kormányfő felháborodását fejezte ki a gyilkosság miatt, és „nyitott társadalmunk elleni támadásnak” nevezte.

Soha nem hátrálunk meg a szervezett bűnözés elleni küzdelemben”

– mondta még egy júliusi sajtótájékoztatón. A rendőrség szerint 2020-ban több mint 360 lőfegyverrel kapcsolatos incidens történt Svédországban, emiatt rekordszámú, 47 halálesetet és 117 sérültet tartanak nyilván.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató