2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden kioktatta Moszkvát, majd háláját fejezte ki Merkelnek

Oroszországnak nem szabad káros politikai célokra kihasználnia a gázszállításokat

– jelentette ki szombaton Joe Biden amerikai elnök a G20-országcsoport római csúcstalálkozójának margóján Angela Merkel leköszönő német kancellárral, illetve leendő utódjával, Olaf Scholz-cal tartott megbeszélésén.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden a találkozón mindenekelőtt azt vitatta meg a német politikusokkal, hogy miként lehetne Oroszországot eltántorítani a gázszállítások manipulációjától. Az amerikai elnök egyben kiemelte az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 gázvezeték kapcsán létrejött amerikai-német megállapodás végrehajtásának szükségességét és az ezzel kapcsolatos együttműködés folytatását, tekintettel a küszöbön álló német kormányváltásra. Az amerikai-német egyezség értelmében Washington letesz a Balti-tenger alatt húzódó gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról, Berlin pedig ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál a maga részéről.

Oroszország több gázvezetéken keresztül szállít cseppfolyósított gázt Európába. Szombaton azonban részben leállt a gázszállítás a Jamal-Európa csővezetéken keresztül, amely Lengyelországon keresztül visz földgázt Németországba.

Az orosz földgáz exportja újabban a globális gazdaság járványügyi megszorításokat követő talpra állása következtében megnövekedett gázárak következtében került ismét előtérbe, miközben az európai földalatti gáztárolók feltöltöttsége alacsony szinten van. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és több európai politikus is nehezményezte, hogy Oroszország nem tesz eleget Európába irányuló gázexportja növelése érdekében. Az orosz Gazprom gázipari óriásvállalat ugyanakkor közölte, hogy teljesíti szerződéses kötelezettségeit és fedezni tudja az európai ügyfelek keresletét.

Biden és a német kancellár az energetikai kérdéseken felül megvitatta Afganisztán további humanitárius segélyezését is. Az amerikai elnök egyben köszönetet mondott Merkelnek Németország közreműködéséért a tálibok megtorlása elől menekülő afgánok áttelepítésében. Csaknem két hónap után ugyanis befejeződött szombaton csaknem 35 ezer afgán menekült átszállítása az Egyesült Államokba a németországi Ramsteinben található amerikai légi támaszpontról.

Biden egyben háláját fejezte ki a leköszönő német kancellárnak, amiért hivatali ideje alatt, az utóbbi 16 évben vezető szerepet töltött be a kölcsönös biztonság szavatolásában és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató