2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megölték a Fülöp-szigeteki kommunista lázadók egyik vezetőjét

Megölték a Fülöp-szigeteki kommunista lázadók egyik vezetőjét - közölte vasárnap a szigetország hadserege.

A tájékoztatás szerint a Ka Oris álnéven is ismert George Madlos az Új Néphadsereg (BHB) nevű Fülöp-szigeteki kommunista gerillaszervezet parancsnoka és szóvivője volt. A BHB a betiltott Fülöp-szigeteki Kommunista Párt (PKP) fegyveres szárnya.

A HADSEREG BESZÁMOLÓJA SZERINT CSAPATOKAT VEZÉNYELTEK A MANILÁTÓL MINTEGY 800 KILOMÉTERRE DÉLRE TALÁLHATÓ BUKIDNON TARTOMÁNYBAN LÉVŐ IMPASUGONG TELEPÜLÉSRE, MIUTÁN BEJELENTÉST KAPTAK A KOMMUNISTA FELKELŐK JELENLÉTÉRŐL A KÖRNYÉKEN.

Ferdinand Barandon dandártábornok elmondta, hogy a katonáknak sikerült a hegyvidéki régióban megtalálniuk a felkelők gyalogsági aknákkal megerősített táborát, ami miatt légicsapásokat rendeltek el. A bombázást követően a kormányerők megrohamozták a felkelők állásait mintegy félórás tűzharcot folytatva hozzávetőleg harminc gerillával.

BARANDON SZERINT A HARCOK LEZÁRULTÁT KÖVETŐEN TALÁLTÁK MEG MADLOS ÉS EGY MÁSIK FELKELŐ HOLTTESTÉT.RAMON ZAGALA EZREDES, A HADSEREG SZÓVIVŐJE ÚGY FOGALMAZOTT, HOGY MADLOS HALÁLA HATALMAS CSAPÁST JELENT A KOMMUNISTA FELKELŐKNEK A DÉLI MINDANAO TÉRSÉGÉBEN. "HALÁLA ELTÁNTORÍTJA MAJD A BHB TERVEIT, MIVEL ÍGY NEM TUDJA TÖBBÉ IRÁNYÍTANI A KOMMUNISTA TERRORISTÁK ERŐSZAKOS CSELEKEDETEIT A NÉPÜNK ELLEN" - FŰZTE HOZZÁ ZAGALA.

"Ka Oris évtizedeken át közvetlenül és közvetetten volt felelős katonák és civilek haláláért" - jelentette ki Zagala.

MADLOST A TÖBBI KÖZÖTT GYILKOSSÁG, TÖBBRENDBELI GYILKOSSÁGI KÍSÉRLET ÉS RONGÁLÁS GYANÚJA MIATT AKARTÁK KÉZRE KERÍTENI.

A néhai Fülöp-szigeteki diktátor Ferdinand Marcos uralma elleni harc céljából 1969-ben létrehozott BHB 3900 fős haderővel rendelkezik - a nyolcvanas években ez a szám a 26 ezret is elérte -, a Fülöp-szigeteki kormánnyal folytatott több mint fél évszázados harcában legalább 43 ezer ember vesztette életét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató