2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A Glasgow-ba érkező magánrepülők több CO2-t bocsátanak ki mint a skótok egy év alatt

Ahogyan a globális elit magángépei minden évben a svájci Davosba repülnek a Világgazdasági Fórumra, úgy érkeznek Glasgow-ba a héten megrendezésre kerülő COP26 klímakonferenciára is.

A Sunday Mail beszámolója szerint mintegy 400 magánrepülőgép fogja kiszállítani a világ vezetőinek és üzleti vezetőknek a rakományát az eseményre. Joe Biden Air Force One-ja, egy erősen átalakított Boeing 747-200-as, várhatóan a vasárnap folyamán száll le Skóciában, miután Rómából rövid időre hazaérkezett – ez az egyik a két azonos repülőgép közül, amelyet az amerikai elnök kísérete használ a világ körüli utazásokhoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy Biden ismét egy körülbelül 85 járműből álló autókonvojt fog-e használni, amely Glasgowban a találkozókra szállítja majd, ahogyan azt Rómában tette – jelentette a Breitbart News.

Több száz magánrepülő érkezik a klímacsúcsra, többek között: a francia Cotam 001, a kanadai Air Force VIP, a német Konrad Adenauer, a japán Air Force One, az Air India One, az ausztrál Shark One és az izraeli Cion is érkezik a találkozóra, Matt Finch, a Transport and Environment kampánycsoport munkatársa pedig azt mondta a lapnak, hogy „egy átlagos magánrepülőgép – és most nem az Air Force One-ról beszélünk – két tonna szén-dioxidot bocsát ki minden órányi repülés után”. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a magánrepülők mennyire károsak a környezetre, ez a legrosszabb módja az utazásnak mérföldekkel. Kutatásaink szerint a legtöbb utazást könnyedén meg lehetne tenni menetrend szerinti járatokkal.

A magánrepülőgépek nagyon előkelőek, de nehéz elkerülni a képmutatást, ha valaki egy ilyet használ, miközben azt állítja, hogy az éghajlatváltozás ellen küzd.

Összehasonlításképpen: egy átlagpolgár teljes szénlábnyoma – beleértve minden utazását és fogyasztását – évente körülbelül nyolc tonna.

Tehát egy vezető vagy politikus, aki egyetlen hosszú távú magánrepülésre indul, több CO2-t éget el, mint több átlagember egy év alatt.

A Mailnek nyilatkozó légiközlekedési források szerint a tárgyalásokra valószínűleg több mint 400 magánrepülőgéppel több mint 1000 világ vezetőit, üzleti vezetőket és alkalmazottaikat szállítják majd.

A várható légi forgalom ilyen mértékű, és míg Glasgow, Edinburgh és Prestwick sok küldöttet fog kiszolgálni, a COP26 konferencia szervezői kisebb, kifejezetten magánrepülőgépek számára kialakított repülőtereket ajánlottak a COP26 konferencia szervezői számára, egészen Londonig. A magánrepülőgépekkel való utazás a globális elit jellemzője, mivel a világ többi része a koronavírus-járvány idején (többnyire) a földön maradt.

Egy átlagos magánrepülőgépes utazás során személyenként tízszer annyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint egy turistaosztályú repülőjáraton, és 150-szer többet, mint egy vasúti utazás

– becsülte a hírportál.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató