2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Biden beszólt Putyinnak és Hszi Csin-pingnek, amiért nem jelentek meg a glasgow-i klímacsúcson

Az amerikai elnök azt is kifejtette: a feszültségek éleződése ellenére sem tart fegyveres konfliktustól az ázsiai országgal.

A legnagyobb skóciai városban rendezett, hivatalosan hétfőn kezdődött COP26-értekezletre meghívták Hszi Csin-ping kínai elnököt is, és bár a kínai illetékesek nem zárták ki Hszi részvételét, a kínai államfő végül nem jelent meg a november 12-ig tartó értekezlet 120 ország állam- és kormányfőinek részvételével lezajlott első két munkanapján.

Elutazása előtt, kedden késő este tartott glasgow-i sajtóértekezletén Joe Biden úgy fogalmazott: véleménye szerint Kína nagy hibát követett el azzal, hogy nem jelent meg a COP26-ülés csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök szerint

a világ kíváncsi lett volna arra, hogy Kína milyen hozzáadott értékkel gazdagította volna a klímavédelmi értekezletet.

Biden kijelentette: Kína így elesett attól a lehetőségtől, hogy befolyást gyakoroljon az emberekre világszerte és a COP26-ülésen egyaránt.

Biden nem tart fegyveres konfliktustól

Arra a kérdésre, hogy a feszültségek éleződése nyomán nem tart-e egy esetleges fegyveres konfliktustól Kínával, Joe Biden határozott nemmel válaszolt. Kijelentette: alelnökként és elnökként is többórás telefonbeszélgetéseket tartott Hszi Csin-pinggel, és egyértelművé tette számára, hogy

a két ország között versengés folyik, amelynek azonban nem kell konfliktussá fajulnia, mert erre nincs ok.

Biden hozzátette: édesapja visszatérő mondása volt, hogy a szándékos konfliktusnál csak az akaratlanul kirobbanó konfrontáció a rosszabb, és ennek jegyében ő biztosítani kívánja a kínai elnökkel ezután tartandó megbeszélésein, hogy a két ország között „ne legyenek félreértések”.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató