2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megérkezett Orbán Viktor levele az Európai Bizottsághoz, a válasz: Brüsszel nem akar pénzt adni a kerítésre

A magyar miniszterelnök levelet adott fel tegnap az Európai Bizottságnak címezve, melyben arra kéri őket, hogy térítsék meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit. A bizottság szóvivője azonban arra emlékeztetett: Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja továbbra is az, hogy nem finanszíroznak kerítéseket uniós pénzből – számolt be a Magyar Nemzet.

Október 22-én a bizottság elnöke már leszögezte egy hasonló kérdésre reagálva, hogy az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra.

Az EU pénzügyi eszközökkel támogatja a határvédelmet, de ezeket nem lehet kerítésépítésre fordítani

– mondta akkor.

A bizottság szóvivője Orbán Viktor levelével kapcsolatban most azt mondta: nem az a kérdés, hogy az EU támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak uniós források. – A kérdés az, hogy a kerítésekre jár-e pénz – szögezték le az EB tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva. Mint a szóvivő fogalmazott, a csomagban lévő elemek is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat. Ismert, a migrációs paktumnak jelentős az elutasítottsága a tagállamok között.

TÖBB ORSZÁG IS A MI PÉLDÁNKAT KÖVETTE

A miniszterelnök a súlyosbodó migrációs válság apropóján fordult az Európai Bizottság elnökéhez, melyben azt hangsúlyozta, hogy jelenleg Európa „törékeny stabilitása” Magyarországnak és vele együtt az EU külső határait sikeresen védő tagállamoknak köszönhető. Emlékeztett:

A magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak. Látható, hogy 2021-ben Magyarország mellett Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is határvédelmi akadályokat épített vagy épít fel.

Majd arra szólította fel a bizottságot, hogy térítsék meg a magyar határvédelemi intézkedések költségeit. Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón maguk az országvezetők kérték fel az Európai Bizottságot arra, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer módosításaira ahhoz, hogy a külső határokat védő tagállamok – így Magyarország is – tehermentesüljenek.

Ezeket a változtatásokat a fizikai akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell elvégezni

– szögezte le a magyar kormányfő.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató