2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Még idén összeáll az ellenzéki közös lista

„A januárra már úgy szeretnénk ráfordulni, hogy összeállt a közös lista” – fogalmazott egy parlamenti képviselő. 


 
Az ellenzék az év hátralévő két hónapjában szeretné véglegesíteni, hogy milyen felállásban vág neki a választásnak – értesült a Népszava.

Korábban több ellenzéki javaslat szerint – ilyen volt Márki-Zay Péteré, Molnár Zsolté, de a lap szerint Kunhalmi Ágnes és Lukácsi Katalin is egyetértőleg nyilatkozott – a miniszterelnök-jelölteknek

az előválasztási eredményük sorrendjében kellene, hogy helyet kapjanak a lista elején.

Azonban nem mindenki ilyen lelkes a Népszava cikke szerint. „Folynak a tárgyalások” – válaszolta szűkszavúan Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, míg a jobbikos választmányi elnök, Szabó Gábor emlékeztetett: a hat párt elnöke és a miniszterelnök-jelölt megállapodott abban, hogy előbb a közös programot kell megalkotni, a közös lista ügye érdemben csak utána kerülhet napirendre.

A lap több forrásból is úgy értesült, hogy a pártok létrehoztak egy bizottságot: ennek feladata, hogy kidolgozza a listaállítás alapelveit, majd több lehetőséget is tartalmazó javaslatot terjesszen a pártelnökök elé. Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke ezt annyiban pontosította, hogy nem új grémiumról van szó, hanem egy már meglévő – általa „ellenállási bizottságnak” nevezett – testületről. Több nyilatkozó elmondta: az ellenzék úgy számol, hogy legkésőbb év végéig, talán már a karácsonyi ünnepek előtt sikerül megállapodni a lista összetételéről. „A januárra már úgy szeretnénk ráfordulni, hogy összeállt a közös lista” – fogalmazott például egy parlamenti képviselő. 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató