2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Salvini: Nem lehetünk Európa menekülttábora

Több mint ezer illegális migránssal a fedélzetükön, két külföldi civilhajó vár kikötésre Lampedusa és Szicília partjainál, miután Málta megtagadta tőlük a biztonságos kikötőt – közölték az olasz hatóságok pénteken.

A római belügyminisztérium péntek délutánig nem jelölte meg, hol köthet ki a két civilhajó, amelyeken több mint ezerszázan vannak. 

Az Ocean Viking fedélzetén, melyet az Sos Mediterranée francia nem kormányzati szervezet működtet, 314-en vannak, köztük három csecsemő és további ötven, felnőtt kíséret nélküli kiskorú. A hajó Lampedusa vizein várakozik.

A Sea-Eye 4 hajón, melyet az azonos nevű német civilszervezet tart fenn, nyolcszáz ember tartózkodik: több, egymást követő műveletben először négyszáz bevándorlót vettek a fedélzetre, majd további négyszázat egy Málta vizein bajba jutott hajóról. A Sea-Eye 4 a szicíliai Ragusa és Gela közötti tengerszakaszon várja, hogy az olasz hatóságok kijelöljék számára a biztonságos kikötőt.

Málta már csütörtökön nemet mondott a civilhajó befogadására.

A szicíliai Palermo polgármestere Leoluca Orlando, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa bejelentette, hogy kész megnyitni a város kikötőjét a Sea-Eye 4 előtt, miután október utolsó napjaiban már 367-en érkeztek a Geo Barents hajóval, amelyet az Orvosok határok nélkül (Msf) nevű szervezet használ.

Ezzel egy időben az olasz csizma orránál található Calabria partjainál az utóbbi huszonnégy óra alatt több mint kétszáz migránsnak  nyújtottak segítséget, miután hajóik bajba jutottak. Közöttük volt az a több mint nyolcvan fős csoport, melynek tagjait egyenként juttatták partra egy viharban zátonyra futott vitorlásról, amely Törökországból kelt át a tengeren.

Luciana Lamorgese belügyminiszter Európa segítségét sürgette, azt  hangoztatva, hogy Olaszország nem maradhat egyedül a migrációval szemben. A politikus a szolidaritás jegyében az érkezők szétosztását sürgette a tagállamok között.



A volt belügyminiszter, Matteo Salvini a közösségi oldalán azt írta,

a civilszervezetek „beindultak 1100 illegális bevándorlóval”.



Hangsúlyozta, hogy külföldi szervezetekről és külföldi hajókról van szó, amelyek líbiai és máltai vizekről érkeznek, „ezért nem szabad kikötniük országunkban”. Matteo Salvini azt kérdezte, nem elég-e Lamorgesének az idei évben eddig érkezett 54 ezer ember a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett kevesebb mint harmincezerhez képest. „Nem lehetünk Európa menekülttábora” – hangsúlyozta Matteo Salvini.
 

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató